Ciasteczka z maszynki


Popularne frazy: ->

 

Składniki:

- 80 g cukru
- 500g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 1/3 kostki smalcu
- 1/3 szklanka śmietany 18 %
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (przygotowanego w Thermomix)




(Opcjonalnie) twarda owocowa marmolada, jeżeli mamy ochotę na ciasteczka z jej dodatkiem


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Najpierw cukier kryształ 80g (20 sek. | obr. 10)
Dodajemy sypkie składniki (mąka, proszek) (10 sek. | obr. 5)
Dodajemy pozostałe składniki ( 30-40sek. | obr. 6-8 ) Jak będzie ciężko chodziło to pomóc kopystką. Ciasto wyjąć - wrzucić do lodówki na 30min. Dalej umieścić w maszynce do wyciskania ciastek. Uformowane umieścić w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (grzałka góra i dół). Pieczemy 10-11 minut.

Smacznego.



Jeżeli dodajemy marmoladę to już po uformowaniu ciastek.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułki z kiełków pszenicy Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) Pasteis de nata Jajka z kiełkami

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixBarów mlecznych nieprzemijający urokCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?