Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, bułeczki, grzybami, serca

Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto:


- 25g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 200g mleka 3,2% (w temp. pokojowej)
- 400g mąki pszennej
- 60g masła (w temp. pokojowej)

Do smarowania:


- jajko rozbite z łyżką wody
- mak, sezam itp. do posypania

Składniki na farsz:


- 70g dobrego sera żółtego
- 1 cebula (ok. 70-100g)
- 20g oleju
- 300g pieczarek
- 100g suszonych pomidorków
- 20g mączki z suszu grzybowego
- sól i pieprz do smaku


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto. ( 2 min. | obr. Interwał - wyrabianie ciasta )


2. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.


3. Do suchego naczynia miksującego wrzuć ser - rozdrabniamy ( 5 sek. | obr. 8 ) Przełóż do miseczki.
Naczynie umyj.

4. W czystym naczyniu umieść cebulę przekrojoną na pół. Załóż miarkę na pokrywę i rozdrabniamy ( 5 sek. | obroty 5 )


5. Otwórz naczynie miksujące. Kopystką zgarnij cebulę z brzegów naczynia. Dodaj olej. Podduś cebulkę ( 2,5 min. | 120 stopni C | obr. 2 )


6. Do podduszonej cebulki dodaj pieczarki i suszone pomidory. Rozdrabniamy farsz ( 4 sek. | obroty 5 )


7. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, mączkę grzybową. Na otwór w pokrywie ustaw koszyczek zamiast miarki - tak aby woda podczas duszenia odparowała. Dusimy ( 6 min. | temp. 100 stopni | obroty wsteczne 2 )


8. Gotowy farsz wyjmujemy do miseczki. Jeżeli jest wodnisty - umieszczamy go na patelni i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aby odparować wodę. Farsz powinien być konsystencji jak do pierogów czy uszek. Na samym końcu dodaj wcześniej rozdrobniony ser żółty.


9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich formujemy (tutaj pełna dowolność kształtów - mogą to być zwykłe bułeczki okrągłe z farszem w środku, mogą być kształtne bułeczki faszerowane i umieszczone w foremkach silikonowych (patrz zdjęcie np. serce) lub też po prostu uformowane łódeczki i wypełnione farszem. Smarujemy je rozbitym jajkiem i posypujemy: makiem , sezamem lub inną posypką wg uznania.


10. Tak przygotowane bułki po uformowaniu pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 20-30min). Mogą sobie wyrastać np. już w piekarniku w temperaturze 50 stopni.


11. Gdy mamy już wyrośnięte bułeczki pieczemy w piekarniku podkręcając temperaturę do 180 stopni C przez około 17-20 min. aż się ładnie zarumienią.


Bułeczki doskonale smakują na ciepło i zimno podane do barszczu tak jak podajemy paszteciki.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Deserki amaretti Białe bułeczki Bułeczki hamburgerowe Czizkejk

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyPrawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepsze