Makowiec - zawijany

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, makowiec przepis na Thermomix, makowiec zawijany, ciasto z makiem, masa makowa, mielenie maku w thermomix, Boże Narodzenie, święta, świąteczne ciasto

Makowiec - zawijany
 
 

Składniki na ciasto:

- 180g mleka w temperaturze pokojowej
- 60g drożdży świeżych
- 100g cukru kryształu
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- 570g mąki pszennej typ 500
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w Thermomix


Składniki masę makową:

- 80g orzechów włoskich łuskanych
- 80g orzechów laskowych łuskanych
- 80g migdałów
- 500g maku (suchy, niemielony)
- 350g mleka
- 100g rodzynek
- 150g cukru
- 150g miodu
- odrobina aromatu migdałowego do ciast
- 4 białka


Składniki na lukier:

- 200g cukru
- 20g wody (zima przegotowana)






Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

CIASTO

1. W naczyniu miksującym umieść mleko, drożdże i cukier - podgrzej i wymieszaj ( 1,5 minuty | 37 stopni C | obr.1 )
2. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (masło, żółtka, mąkę, sól i aromat). Zamieszać (10-20 sek. | obr. 5) Dalej wyrabiamy ( 2min. | obroty Interwał )
3. Gotowe ciasto przełożyć do większej miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


MASA MAKOWA

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały. Rozdrobnić ( 3 sek. | obroty 6 ) Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wsypać 250g maku, zemleć ( 30 sek. | obr. 10 ). Przełożyć do innego naczynia. To samo powtórzyć dla drugiej części maku.
3. Do naczynia miksującego dodać cały zmielony wcześniej mak. Dodać mleko, rodzynki, cukier i miód. Gotować ( 15min. | temp. 90 stopni C | obr. 3 )
4. Dodać rozdrobnione orzechy, rozdrobnione migdały, aromat migdałowy do ciast. Wymieszać ( 5 sek. | obr. 4 ) Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do przestygnięcia.
5. Naczynie miksujące dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Załóż motylek. Wlej białka i ubij na sztywną pianę ( ok. 3 min | obroty 3,5 ).
6. Część piany odłożyć do posmarowania ciasta. Resztę dodać do masy makowej i wymieszać za pomocą kopystki.



PRZYGOTOWANIE MAKOWCA

1. Ciasto podzielić na trzy części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt. Każdy z nich posmarować pianą z białek a następnie masą makową. Każdy z kawałków zawinąć tak jak zawijamy rolady. Dalej każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając ok. 3 cm luzu. To miejsce przyda się na wyrośnięcia naszych makowców.
2. Ciasta wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 190 stopni C. Pod koniec pieczenia zaglądaj do ciasta aby go nie przypalić. Upieczone na złoty kolor pozostawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy lukier.



PRZYGOTOWANIE LUKRU

1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy cukier i mielimy ( 30sek. | obr. 10 ) Dodajemy wodę i mieszamy ( 15sek. | obr.4 )
2. Tak otrzymanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe makowce.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Mocno słonecznikowe bagietkiRóżane drożdżówkiPortugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de DeusSzarlotka wałecka

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaCzy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...