Czy wiesz, że ...
Kiełki najlepiej jeść na surowo i większość z Was zapewne dodaje je głównie do kanapek lub posypuje nimi kanapki. Jednak niektóre z nich takie jak kiełki fasoli, soczewicy, fasolki mung, czy ciecierzycy dobrze jest lekko podgotować na parze. Podczas krótkiego gotowania na parze nie stracą one zbyt wielu składników, a staną się łatwiej strawne.
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Makowiec - zawijany


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

ciasto do kawy, makowiec przepis na Thermomix, makowiec zawijany, ciasto z makiem, masa makowa, mielenie maku w thermomix, Boże Narodzenie, święta, świąteczne ciasto

Makowiec - zawijany 


Składniki na ciasto:

- 180g mleka w temperaturze pokojowej
- 60g drożdży świeżych
- 100g cukru kryształu
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- 570g mąki pszennej typ 500
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w Thermomix


Składniki masę makową:

- 80g orzechów włoskich łuskanych
- 80g orzechów laskowych łuskanych
- 80g migdałów
- 500g maku (suchy, niemielony)
- 350g mleka
- 100g rodzynek
- 150g cukru
- 150g miodu
- odrobina aromatu migdałowego do ciast
- 4 białka


Składniki na lukier:

- 200g cukru
- 20g wody (zima przegotowana)



Przygotowanie w Thermomix

CIASTO

1. W naczyniu miksującym umieść mleko, drożdże i cukier - podgrzej i wymieszaj ( 1,5 minuty | 37 stopni C | obr.1 )
2. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (masło, żółtka, mąkę, sól i aromat). Zamieszać (10-20 sek. | obr. 5) Dalej wyrabiamy ( 2min. | obroty Interwał )
3. Gotowe ciasto przełożyć do większej miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


MASA MAKOWA

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały. Rozdrobnić ( 3 sek. | obroty 6 ) Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wsypać 250g maku, zemleć ( 30 sek. | obr. 10 ). Przełożyć do innego naczynia. To samo powtórzyć dla drugiej części maku.
3. Do naczynia miksującego dodać cały zmielony wcześniej mak. Dodać mleko, rodzynki, cukier i miód. Gotować ( 15min. | temp. 90 stopni C | obr. 3 )
4. Dodać rozdrobnione orzechy, rozdrobnione migdały, aromat migdałowy do ciast. Wymieszać ( 5 sek. | obr. 4 ) Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do przestygnięcia.
5. Naczynie miksujące dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Załóż motylek. Wlej białka i ubij na sztywną pianę ( ok. 3 min | obroty 3,5 ).
6. Część piany odłożyć do posmarowania ciasta. Resztę dodać do masy makowej i wymieszać za pomocą kopystki.



PRZYGOTOWANIE MAKOWCA

1. Ciasto podzielić na trzy części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt. Każdy z nich posmarować pianą z białek a następnie masą makową. Każdy z kawałków zawinąć tak jak zawijamy rolady. Dalej każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając ok. 3 cm luzu. To miejsce przyda się na wyrośnięcia naszych makowców.
2. Ciasta wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 190 stopni C. Pod koniec pieczenia zaglądaj do ciasta aby go nie przypalić. Upieczone na złoty kolor pozostawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy lukier.



PRZYGOTOWANIE LUKRU

1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy cukier i mielimy ( 30sek. | obr. 10 ) Dodajemy wodę i mieszamy ( 15sek. | obr.4 )
2. Tak otrzymanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe makowce.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Chrzanowo-jajeczny sos do kanapekBułeczki z ziemniakamiCiasteczka czekoladowe z nutą mięty

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Najczęstsze błędy podczas parzenia kawyKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKiełki lucerny (Kiełki alfalfa)