Makowiec - zawijany

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, makowiec przepis na Thermomix, makowiec zawijany, ciasto z makiem, masa makowa, mielenie maku w thermomix, Boże Narodzenie, święta, świąteczne ciasto

Makowiec - zawijany
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto:

- 180g mleka w temperaturze pokojowej
- 60g drożdży świeżych
- 100g cukru kryształu
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- 570g mąki pszennej typ 500
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w Thermomix


Składniki masę makową:

- 80g orzechów włoskich łuskanych
- 80g orzechów laskowych łuskanych
- 80g migdałów
- 500g maku (suchy, niemielony)
- 350g mleka
- 100g rodzynek
- 150g cukru
- 150g miodu
- odrobina aromatu migdałowego do ciast
- 4 białka


Składniki na lukier:

- 200g cukru
- 20g wody (zima przegotowana)




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

CIASTO

1. W naczyniu miksującym umieść mleko, drożdże i cukier - podgrzej i wymieszaj ( 1,5 minuty | 37 stopni C | obr.1 )
2. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (masło, żółtka, mąkę, sól i aromat). Zamieszać (10-20 sek. | obr. 5) Dalej wyrabiamy ( 2min. | obroty Interwał )
3. Gotowe ciasto przełożyć do większej miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


MASA MAKOWA

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały. Rozdrobnić ( 3 sek. | obroty 6 ) Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wsypać 250g maku, zemleć ( 30 sek. | obr. 10 ). Przełożyć do innego naczynia. To samo powtórzyć dla drugiej części maku.
3. Do naczynia miksującego dodać cały zmielony wcześniej mak. Dodać mleko, rodzynki, cukier i miód. Gotować ( 15min. | temp. 90 stopni C | obr. 3 )
4. Dodać rozdrobnione orzechy, rozdrobnione migdały, aromat migdałowy do ciast. Wymieszać ( 5 sek. | obr. 4 ) Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do przestygnięcia.
5. Naczynie miksujące dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Załóż motylek. Wlej białka i ubij na sztywną pianę ( ok. 3 min | obroty 3,5 ).
6. Część piany odłożyć do posmarowania ciasta. Resztę dodać do masy makowej i wymieszać za pomocą kopystki.



PRZYGOTOWANIE MAKOWCA

1. Ciasto podzielić na trzy części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt. Każdy z nich posmarować pianą z białek a następnie masą makową. Każdy z kawałków zawinąć tak jak zawijamy rolady. Dalej każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając ok. 3 cm luzu. To miejsce przyda się na wyrośnięcia naszych makowców.
2. Ciasta wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 190 stopni C. Pod koniec pieczenia zaglądaj do ciasta aby go nie przypalić. Upieczone na złoty kolor pozostawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy lukier.



PRZYGOTOWANIE LUKRU

1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy cukier i mielimy ( 30sek. | obr. 10 ) Dodajemy wodę i mieszamy ( 15sek. | obr.4 )
2. Tak otrzymanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe makowce.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Tawa Tawas - boliwijskie pączki Urocze bułeczki na sezon gillowy Chrupiące gofry Ketchup z cukinii

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Wiosenne porządkowe innowacje w domu

Długo wyczekiwana wiosna kojarzy się nam przede wszystkim z porządkami domowymi. Nawet jeśli na bieżąco sprzątamy nasz dom, to i tak podejmujemy się tego trudnego zadania, aby w ten sposób odciąć się od zimowej szarzyzny, wilgoci, kurzu generowanego przez ogrzewanie.
Wyobraźmy sobie, że bez wysiłku możemy mieć czysty dom, który jest bezpieczny dla alergików, pachnący świeżością, gdzie w każdym miejscu jest czysto i przyjemnie. Wyobraźmy sobie, że w naszym zasięgu może być skuteczna pomoc domowa, która nam pomoże utrzymać czystość. Wyobraźmy sobie, że... A właściwie po co mamy sobie wyobrażać? Wystarczy podjąć decyzję o zakupie wysokiej jakości systemu sprzątającego, aby odmienić swoje życie!

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekJak wyhodować kiełki w domu?Migdałowych szaleństw czasŚwiat poduszek