Składniki na ciasto: Składniki na lukier: |
Przygotowanie w Thermomix
CIASTO
1. W naczyniu miksującym umieść mleko, drożdże i cukier - podgrzej i wymieszaj ( 1,5 minuty | 37 stopni C | obr.1 )
2. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (masło, żółtka, mąkę, sól i aromat). Zamieszać (10-20 sek. | obr. 5) Dalej wyrabiamy ( 2min. | obroty Interwał )
3. Gotowe ciasto przełożyć do większej miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
MASA MAKOWA
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały. Rozdrobnić ( 3 sek. | obroty 6 ) Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wsypać 250g maku, zemleć ( 30 sek. | obr. 10 ). Przełożyć do innego naczynia. To samo powtórzyć dla drugiej części maku.
3. Do naczynia miksującego dodać cały zmielony wcześniej mak. Dodać mleko, rodzynki, cukier i miód. Gotować ( 15min. | temp. 90 stopni C | obr. 3 )
4. Dodać rozdrobnione orzechy, rozdrobnione migdały, aromat migdałowy do ciast. Wymieszać ( 5 sek. | obr. 4 ) Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do przestygnięcia.
5. Naczynie miksujące dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Załóż motylek. Wlej białka i ubij na sztywną pianę ( ok. 3 min | obroty 3,5 ).
6. Część piany odłożyć do posmarowania ciasta. Resztę dodać do masy makowej i wymieszać za pomocą kopystki.
PRZYGOTOWANIE MAKOWCA
1. Ciasto podzielić na trzy części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt. Każdy z nich posmarować pianą z białek a następnie masą makową. Każdy z kawałków zawinąć tak jak zawijamy rolady. Dalej każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając ok. 3 cm luzu. To miejsce przyda się na wyrośnięcia naszych makowców.
2. Ciasta wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 190 stopni C. Pod koniec pieczenia zaglądaj do ciasta aby go nie przypalić. Upieczone na złoty kolor pozostawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy lukier.
PRZYGOTOWANIE LUKRU
1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy cukier i mielimy ( 30sek. | obr. 10 ) Dodajemy wodę i mieszamy ( 15sek. | obr.4 )
2. Tak otrzymanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe makowce.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów