Chrupiące rożki z serem feta i ricotta

Popularne frazy: ->

 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto filo:

- 200g mąki pszennej typ 500-650
- pół łyżeczki soli
- 150g letniej wody
- 15g oliwy z oliwek


Do podsypywania podczas wałkowania
- ok. 60g skrobi ziemniaczanej

Farsz:

- 100g sera feta
- 100g sera ricotta
- 1 jajko
- świeżo mielony pieprz czarny do smaku
- szczypta otartej gałki muszkatołowej



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Podane składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym. (30sek | obr. 6).
2. Wyjąć ciasto przy pomocy kopystki na podsypaną skrobią ziemniaczaną deskę uformować kulę.
3. Podzielić kulę na 6 mniejszych kuleczek. Ułożyć na desce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce na około 2 h.
4. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując dosyć mocno skrobią ziemniaczaną. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć około pół milimetra grubości. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na pergaminie i zwijamy. Można je przechowywać w ten sposób nawet 24h. w lodówce. Można je też zamrozić wtedy może poleżeć nawet 2 tygodnie. Przy rozmrażaniu należy wyjąć ciasto na 6-8h wcześniej (przed użyciem).

Z tak przygotowanym ciastem możemy śmiało zabierać się za przygotowywanie greckich, tureckich i bułgarskich przysmaków (np. jak Tiropites, Blaklava itp.)


Wskazówki:

# Na bazie powyższego przepisu możesz komponować własne rożki z różnymi rodzajami farszu. Zrób swoje rożki i prześlij nam zdjęcie wraz z przepisem na adres przepisy@smaku.pl


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ciasto na makaron domowy Ananasowo-malinowa chmurka Makowa panieńka Bułeczki i bułeczki w stylu włoskim

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Mam Thermomix - co dalej? Olejki w kuchniZróbmy sobie delikatny domowy serekKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix