Chrupiące rożki z serem feta i ricotta

Popularne frazy: ->

 

Składniki na ciasto filo:

- 200g mąki pszennej typ 500-650
- pół łyżeczki soli
- 150g letniej wody
- 15g oliwy z oliwek


Do podsypywania podczas wałkowania
- ok. 60g skrobi ziemniaczanej

Farsz:

- 100g sera feta
- 100g sera ricotta
- 1 jajko
- świeżo mielony pieprz czarny do smaku
- szczypta otartej gałki muszkatołowej





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1. Podane składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym. (30sek | obr. 6).
2. Wyjąć ciasto przy pomocy kopystki na podsypaną skrobią ziemniaczaną deskę uformować kulę.
3. Podzielić kulę na 6 mniejszych kuleczek. Ułożyć na desce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce na około 2 h.
4. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując dosyć mocno skrobią ziemniaczaną. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć około pół milimetra grubości. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na pergaminie i zwijamy. Można je przechowywać w ten sposób nawet 24h. w lodówce. Można je też zamrozić wtedy może poleżeć nawet 2 tygodnie. Przy rozmrażaniu należy wyjąć ciasto na 6-8h wcześniej (przed użyciem).

Z tak przygotowanym ciastem możemy śmiało zabierać się za przygotowywanie greckich, tureckich i bułgarskich przysmaków (np. jak Tiropites, Blaklava itp.)


Wskazówki:

# Na bazie powyższego przepisu możesz komponować własne rożki z różnymi rodzajami farszu. Zrób swoje rożki i prześlij nam zdjęcie wraz z przepisem na adres przepisy@smaku.pl



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Makowiec japońskiRóżane drożdżówkiDomowy serek a'la ricottaTortilla - przepis podstawowy

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowegoWyciskarka do owoców - jaką wybrać?Pizza domowa ... Pierogi