Składniki na ciasto filo: Farsz: |
Przygotowanie w Thermomix
1. Podane składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym. (30sek | obr. 6).
2. Wyjąć ciasto przy pomocy kopystki na podsypaną skrobią ziemniaczaną deskę uformować kulę.
3. Podzielić kulę na 6 mniejszych kuleczek. Ułożyć na desce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce na około 2 h.
4. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując dosyć mocno skrobią ziemniaczaną. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć około pół milimetra grubości. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na pergaminie i zwijamy. Można je przechowywać w ten sposób nawet 24h. w lodówce. Można je też zamrozić wtedy może poleżeć nawet 2 tygodnie. Przy rozmrażaniu należy wyjąć ciasto na 6-8h wcześniej (przed użyciem).
Z tak przygotowanym ciastem możemy śmiało zabierać się za przygotowywanie greckich, tureckich i bułgarskich przysmaków (np. jak Tiropites, Blaklava itp.)
Wskazówki:
# Na bazie powyższego przepisu możesz komponować własne rożki z różnymi rodzajami farszu. Zrób swoje rożki i prześlij nam zdjęcie wraz z przepisem na adres przepisy@smaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów