Pasta słonecznikowo-jabłkowa do kanapek

(półsłodka pasta do kanapek)

Popularne frazy: ->



 

Składniki:

- 120g pestek ze słonecznika łuskanych
- 1 jabłko (bez gniazd pokrojone na osiem części, dobrze umyte mogą być bez obierania)
- 1 mała cebula (obrana i przekrojona na pół)
- mała szczypta cynamonu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1) Na pokrywie thermomix-a ustaw szklankę. Uruchom wagę. Odważ potrzebną ilość słonecznika. Słonecznik umieść na suchej rozgrzanej patelni, podgrzej go i podpiecz - uważaj aby się nie przypalił.

2) W naczyniu miksującym umieść cebule rozcięte na pół. Rozdrabniamy ( czas 3 sek. | obr. 8 )

3) Kopystką zgarnij rozdrobnioną cebulę ze ścianek naczynia. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Podduszamy cebulkę. ( 3,5min. | temp. 120 stopni | obr. 2 )

4) Dodaj jabłko pokrojone na osiem części. Rozdrabniamy ( 4sek. | obr. 5 )

5) Otwórz naczynie miksujące. Kopystką zgarnij jabłko do środka naczynia. Prażymy ( 3min. | temp. 100 stopni C | obr. 2 )

6) Do zawartości naczynia miksującego dodaj podprażony słonecznik i miód. Łączymy wszystko w pastę ( 15-20 sek. | obr. 8-10 ) Jeżeli pasta jest zbyt sucha dodajemy odrobinę soku z jabłek i jeszcze mieszamy.

7) Pastę przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.



Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Wielkanocna rolada schabowaPavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocamiKoktajl z jarmużem i kiełkamiWieniec z bułeczek pszennych

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?