Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty


Popularne frazy: -> ciasteczka do kawy, czekoladowe ciastka, ciasta z miętą, czekoladowe ciasta przepis na thermomix, szybkie ciastka, najsmaczniejsze ciastka czekoladowe, piknik, śniadanie, ciastka z czekolady

Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty
 
 

Składniki:

- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 40 g gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej mięty (około 10 g)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- szczypta soli





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty

Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym rozpuść masło (3 min. | 50 stopni C | obr. 2)
2) Dodaj jajka i wymieszaj (30 sek. | obr. 3-4).
3) Dodaj mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sól i miętę. Wyrabiamy ciasto pomagając kopystką ( 40 sek. | obr. 4 ).
4. Gotowe ciasto umieścić w woreczku foliowym i włożyć na godzinę do lodówki.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
6. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy uformować wałek i pokroić go kopystką na 25 kawałków (jak na kopytka). Z każdego kawałka uformować kulkę (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze zachowując odstępy (ciastka trochę się rozpłyną i urosną).
7. Pieczemy około 10-15 minut w zależności od piekarnika (u mnie to 12 min.). Ostudzić na kratce. Ciasteczka mamy gotowe!

Wskazówki:

#Kulki ciasta nie spłaszczaj, układaj zaokrąglone - podczas pieczenia same lekko się spłaszczą.

#Chrupiąca skórka i delikatny mięciutki środek ... Idealnie nadają się jako szkolna przekąska wraz z musem, jogurtem lub mlekiem waniliowym.

#Doskonały element upominków świątecznych, wraz z pierniczkami ozdobią każdą paczuchę


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
CzekoLAdoWA Bułki z kiełków pszenicy Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') Crumble ze śliwkami

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków