Czy wiesz, że ...
Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!

100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1

W skiełkowanej pszenicy np. mamy dodatkowo:
140% więcej fosforu
150% więcej magnezu
60% więcej wapnia
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Sos cytrynowy (np. do ryby lub kurczaka)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *



Składniki:

- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pasty bulionu drobiowego lub warzywnego zrobionego w TM
- 220g wody
- 2 łyżki mąki typ 550
- 3 łyżki śmietany 18% do zup
- 1 żółtko surowe
- 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny do smaku
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny sparzonej i dobrze umytej
- cukier do smaku (ok. 2 spore szczypty)





Przygotowanie w Thermomix

1) Masło, pastę bulionową, wodę, mąkę, żółtko umieść w naczyniu miksującym (5-6 min. | temp. 90 stopni C | obroty 2) Gdy sos osiągnie 90 stopni C dodaj śmietanę, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i cukier (1 min. obr. 2-3)
Po dodaniu śmietany sosu już nie gotujemy.

2) Podajemy do ryby lub kurczaka.

Wskazówki:

# Uważaj, aby w soku z cytryny nie było pestki, bo sos będzie gorzki
# Sos można jeszcze samemu dosmaczyć używając pieprzu ziołowego i koperku


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Kremowa pasta śródziemnomorskaNapój pomarańczowo-cytrynowyPierogi z truskawkami (na słodko)

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki - rzodkiew japońska - daikonKiełki fasoli mungPrzepisów na dania z kiełkami jest wiele ...