Sos cytrynowy (np. do ryby lub kurczaka)


Popularne frazy: ->

 

Składniki:

- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pasty bulionu drobiowego lub warzywnego zrobionego w TM
- 220g wody
- 2 łyżki mąki typ 550
- 3 łyżki śmietany 18% do zup
- 1 żółtko surowe
- 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny do smaku
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny sparzonej i dobrze umytej
- cukier do smaku (ok. 2 spore szczypty)






Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Masło, pastę bulionową, wodę, mąkę, żółtko umieść w naczyniu miksującym (5-6 min. | temp. 90 stopni C | obroty 2) Gdy sos osiągnie 90 stopni C dodaj śmietanę, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i cukier (1 min. obr. 2-3)
Po dodaniu śmietany sosu już nie gotujemy.

2) Podajemy do ryby lub kurczaka.

Wskazówki:

# Uważaj, aby w soku z cytryny nie było pestki, bo sos będzie gorzki
# Sos można jeszcze samemu dosmaczyć używając pieprzu ziołowego i koperku


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pierniczki Tigelada Wielkanocny torcik - Marysieńka Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowieKiełki rzodkiewki