Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie


Popularne frazy: -> ptasie mleczko, pianka na biszkopcie, ciasto do kawy, przepis na Thermomix

Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie
 
 

Składniki:

Biszkopt
- 3 jajka, (oddzielamy białka od żółtek)
- 80 g, cukru kryształu
- 25 g, mąki ziemniaczanej
- 60 g, mąki pszennej

Mleczko waniliowe
- 300 ml. śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3,5 łyżeczki żelatyny , (rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
- 2 laski wanilii, (delikatnie wyjmujemy zawartość lasek wanilii)

Polewa czekoladowa
- 100 g, gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła

Czekolada gorzka do dekoracji
- 50 g gorzkiej czekolady




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Biszkopt

1) Włącz piekarnik aby rozgrzał się do 170 st. C

2) (Niewielką) blachę ok 15x20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).

3) Odważamy obie mąki. Odkładamy na bok.


4) Oddzielamy białka od żółtek.
Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (3 min. | obr. 3-4) Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.

5) Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy odważone mąki i mieszamy delikatnie (30-40 sek. | obr. 1)

6) Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).


Biszkopt pozostawiamy, aby wystygł i zabieramy się za robienie mleczka waniliowego.


Mleczko waniliowe

1) W naczyniu miksującym umieść motylek.
Wrzucamy składniki: śmietankę 30%, serek mascarpone, wanilia (lub cukier waniliowy zrobiony w TM).

Łączymy składniki. ( 4min. | 90 stopni | obr. 3-4)

Nie wyłączając dodajemy trzy łyżki cukru pudru i już bez podgrzewania mieszamy (2 min. | obr.3-4).


2) W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody.


3) Na koniec łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą waniliową. Mieszamy (1 min. | obr. 3-4) Przelewamy do naczynia i schładzamy.


Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z mlekiem i masłem. Schładzamy. Posłuży nam do polania wierzchniej części ciasta.

Składamy ciasto.


Nie wyjmujemy biszkoptu z formy. Na niego wylewamy mleczko waniliowe. Okrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia (czas ok. 2 godziny). Dalej lekko podgrzewamy polewę czekoladową i delikatnie wylewamy na ciasto. Ponownie umieszczamy w lodówce do schłodzenia. (15 min). Wyjmujemy ciasto z lodówki dekorujemy otartą czekoladą, kroimy w niewielkie kawałki i podajemy ...


Delikatny waniliowy smak (zbliżony do ptasiego mleczka) na biszkopcie z lekką nutą czekolady sprawdzi się doskonale jako mały deserek do mocnej kawy!



Smacznego!

Wskazówki:

#Dekorujemy, otartą czekoladą gorzką.


#Jeżeli ktoś lubi ptasie mleczko a nie przepada za biszkoptem, to można biszkopt przeciąć na połowę (tak jak do tortu) i wykorzystać tylko jego połowę. Natomiast podwoić porcję z pozycji "mleczko waniliowe" - wtedy wyjdzie więcej kremu waniliowego a mniej ciasta.
#Biszkopt można też nasączyć delikatnie np. roztworem z kawy - wtedy jednak ciasto będzie się trudniej kroiło w kawałki.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Sok Kubuś Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami Crumble z jabłkami i orzechami Mini szarlotki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak wyhodować kiełki w domu?Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plMakowców magiczny czas...