Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

Popularne frazy: -> ptasie mleczko, pianka na biszkopcie, ciasto do kawy, przepis na Thermomix

Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

Biszkopt
- 3 jajka, (oddzielamy białka od żółtek)
- 80 g, cukru kryształu
- 25 g, mąki ziemniaczanej
- 60 g, mąki pszennej

Mleczko waniliowe
- 300 ml. śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3,5 łyżeczki żelatyny , (rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
- 2 laski wanilii, (delikatnie wyjmujemy zawartość lasek wanilii)

Polewa czekoladowa
- 100 g, gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła

Czekolada gorzka do dekoracji
- 50 g gorzkiej czekolady




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Biszkopt

1) Włącz piekarnik aby rozgrzał się do 170 st. C

2) (Niewielką) blachę ok 15x20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).

3) Odważamy obie mąki. Odkładamy na bok.


4) Oddzielamy białka od żółtek.
Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (3 min. | obr. 3-4) Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.

5) Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy odważone mąki i mieszamy delikatnie (30-40 sek. | obr. 1)

6) Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).


Biszkopt pozostawiamy, aby wystygł i zabieramy się za robienie mleczka waniliowego.


Mleczko waniliowe

1) W naczyniu miksującym umieść motylek.
Wrzucamy składniki: śmietankę 30%, serek mascarpone, wanilia (lub cukier waniliowy zrobiony w TM).

Łączymy składniki. ( 4min. | 90 stopni | obr. 3-4)

Nie wyłączając dodajemy trzy łyżki cukru pudru i już bez podgrzewania mieszamy (2 min. | obr.3-4).


2) W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody.


3) Na koniec łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą waniliową. Mieszamy (1 min. | obr. 3-4) Przelewamy do naczynia i schładzamy.


Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z mlekiem i masłem. Schładzamy. Posłuży nam do polania wierzchniej części ciasta.

Składamy ciasto.


Nie wyjmujemy biszkoptu z formy. Na niego wylewamy mleczko waniliowe. Okrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia (czas ok. 2 godziny). Dalej lekko podgrzewamy polewę czekoladową i delikatnie wylewamy na ciasto. Ponownie umieszczamy w lodówce do schłodzenia. (15 min). Wyjmujemy ciasto z lodówki dekorujemy otartą czekoladą, kroimy w niewielkie kawałki i podajemy ...


Delikatny waniliowy smak (zbliżony do ptasiego mleczka) na biszkopcie z lekką nutą czekolady sprawdzi się doskonale jako mały deserek do mocnej kawy!



Smacznego!

Wskazówki:

#Dekorujemy, otartą czekoladą gorzką.


#Jeżeli ktoś lubi ptasie mleczko a nie przepada za biszkoptem, to można biszkopt przeciąć na połowę (tak jak do tortu) i wykorzystać tylko jego połowę. Natomiast podwoić porcję z pozycji "mleczko waniliowe" - wtedy wyjdzie więcej kremu waniliowego a mniej ciasta.
#Biszkopt można też nasączyć delikatnie np. roztworem z kawy - wtedy jednak ciasto będzie się trudniej kroiło w kawałki.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami Placuszki z ricotty Pychotka znana też jako Pani Walewska

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscuKiełki rzodkiewki