Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

Popularne frazy: -> ptasie mleczko, pianka na biszkopcie, ciasto do kawy, przepis na Thermomix

Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

Biszkopt
- 3 jajka, (oddzielamy białka od żółtek)
- 80 g, cukru kryształu
- 25 g, mąki ziemniaczanej
- 60 g, mąki pszennej

Mleczko waniliowe
- 300 ml. śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3,5 łyżeczki żelatyny , (rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
- 2 laski wanilii, (delikatnie wyjmujemy zawartość lasek wanilii)

Polewa czekoladowa
- 100 g, gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła

Czekolada gorzka do dekoracji
- 50 g gorzkiej czekolady




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Biszkopt

1) Włącz piekarnik aby rozgrzał się do 170 st. C

2) (Niewielką) blachę ok 15x20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).

3) Odważamy obie mąki. Odkładamy na bok.


4) Oddzielamy białka od żółtek.
Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (3 min. | obr. 3-4) Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.

5) Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy odważone mąki i mieszamy delikatnie (30-40 sek. | obr. 1)

6) Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).


Biszkopt pozostawiamy, aby wystygł i zabieramy się za robienie mleczka waniliowego.


Mleczko waniliowe

1) W naczyniu miksującym umieść motylek.
Wrzucamy składniki: śmietankę 30%, serek mascarpone, wanilia (lub cukier waniliowy zrobiony w TM).

Łączymy składniki. ( 4min. | 90 stopni | obr. 3-4)

Nie wyłączając dodajemy trzy łyżki cukru pudru i już bez podgrzewania mieszamy (2 min. | obr.3-4).


2) W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody.


3) Na koniec łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą waniliową. Mieszamy (1 min. | obr. 3-4) Przelewamy do naczynia i schładzamy.


Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z mlekiem i masłem. Schładzamy. Posłuży nam do polania wierzchniej części ciasta.

Składamy ciasto.


Nie wyjmujemy biszkoptu z formy. Na niego wylewamy mleczko waniliowe. Okrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia (czas ok. 2 godziny). Dalej lekko podgrzewamy polewę czekoladową i delikatnie wylewamy na ciasto. Ponownie umieszczamy w lodówce do schłodzenia. (15 min). Wyjmujemy ciasto z lodówki dekorujemy otartą czekoladą, kroimy w niewielkie kawałki i podajemy ...


Delikatny waniliowy smak (zbliżony do ptasiego mleczka) na biszkopcie z lekką nutą czekolady sprawdzi się doskonale jako mały deserek do mocnej kawy!



Smacznego!

Wskazówki:

#Dekorujemy, otartą czekoladą gorzką.


#Jeżeli ktoś lubi ptasie mleczko a nie przepada za biszkoptem, to można biszkopt przeciąć na połowę (tak jak do tortu) i wykorzystać tylko jego połowę. Natomiast podwoić porcję z pozycji "mleczko waniliowe" - wtedy wyjdzie więcej kremu waniliowego a mniej ciasta.
#Biszkopt można też nasączyć delikatnie np. roztworem z kawy - wtedy jednak ciasto będzie się trudniej kroiło w kawałki.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Kremowa pasta śródziemnomorska Serek domowy z kefiru Chlebki indyjskie NAAN Fit placuszki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...