Czy wiesz, że ...
Idealna temperatura dla rozwoju kiełków w naszej domowej hodowli to 18-21 stopni Celsjusza. Kiełki w niższej temperaturze rosną zdecydowanie wolniej lub ich rozwój się zatrzymuje, a w wyższych może wystąpić proces gnicia nasion i psucia się naszej hodowli.
Do wzrostu kiełki potrzebują jeszcze półcienia (pełne słońce nie jest dobrze tolerowane przez młode roślinki) i dostęp do wody (częste płukanie).
Zobacz też:


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

ptasie mleczko, pianka na biszkopcie, ciasto do kawy, przepis na Thermomix

Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie 


Składniki:

Biszkopt
- 3 jajka, (oddzielamy białka od żółtek)
- 80 g, cukru kryształu
- 25 g, mąki ziemniaczanej
- 60 g, mąki pszennej

Mleczko waniliowe
- 300 ml. śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3,5 łyżeczki żelatyny , (rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
- 2 laski wanilii, (delikatnie wyjmujemy zawartość lasek wanilii)

Polewa czekoladowa
- 100 g, gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła

Czekolada gorzka do dekoracji
- 50 g gorzkiej czekolady



Przygotowanie w Thermomix

Biszkopt

1) Włącz piekarnik aby rozgrzał się do 170 st. C

2) (Niewielką) blachę ok 15x20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).

3) Odważamy obie mąki. Odkładamy na bok.


4) Oddzielamy białka od żółtek.
Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (3 min. | obr. 3-4) Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.

5) Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy odważone mąki i mieszamy delikatnie (30-40 sek. | obr. 1)

6) Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).


Biszkopt pozostawiamy, aby wystygł i zabieramy się za robienie mleczka waniliowego.


Mleczko waniliowe

1) W naczyniu miksującym umieść motylek.
Wrzucamy składniki: śmietankę 30%, serek mascarpone, wanilia (lub cukier waniliowy zrobiony w TM).

Łączymy składniki. ( 4min. | 90 stopni | obr. 3-4)

Nie wyłączając dodajemy trzy łyżki cukru pudru i już bez podgrzewania mieszamy (2 min. | obr.3-4).


2) W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody.


3) Na koniec łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą waniliową. Mieszamy (1 min. | obr. 3-4) Przelewamy do naczynia i schładzamy.


Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z mlekiem i masłem. Schładzamy. Posłuży nam do polania wierzchniej części ciasta.

Składamy ciasto.


Nie wyjmujemy biszkoptu z formy. Na niego wylewamy mleczko waniliowe. Okrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia (czas ok. 2 godziny). Dalej lekko podgrzewamy polewę czekoladową i delikatnie wylewamy na ciasto. Ponownie umieszczamy w lodówce do schłodzenia. (15 min). Wyjmujemy ciasto z lodówki dekorujemy otartą czekoladą, kroimy w niewielkie kawałki i podajemy ...


Delikatny waniliowy smak (zbliżony do ptasiego mleczka) na biszkopcie z lekką nutą czekolady sprawdzi się doskonale jako mały deserek do mocnej kawy!



Smacznego!

Wskazówki:

#Dekorujemy, otartą czekoladą gorzką.


#Jeżeli ktoś lubi ptasie mleczko a nie przepada za biszkoptem, to można biszkopt przeciąć na połowę (tak jak do tortu) i wykorzystać tylko jego połowę. Natomiast podwoić porcję z pozycji "mleczko waniliowe" - wtedy wyjdzie więcej kremu waniliowego a mniej ciasta.
#Biszkopt można też nasączyć delikatnie np. roztworem z kawy - wtedy jednak ciasto będzie się trudniej kroiło w kawałki.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotuToskański makaron PICI Deserki amaretti

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Ślubne inspiracje

Mówi się, że ślub bierze się raz w życiu, że dzień ślubu to jedyny dzień, kiedy wszystko musi być idealne. Panna młoda ma wyglądać idealnie od stóp do głów: fryzura, makijaż, paznokcie, dłonie, sukienka. Pan młody podobnie - ma mieć idealną fryzurę, nienaganną prezencję. Każdy kto już ten dzień przeżył doskonale wie o czym mowa.
Do ślubu warto zacząć się przygotowywać przynajmniej rok wcześniej. Jeśli zależy nam na konkretnym lokalu, sprawdźmy wcześniej wolne terminy.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Przepisów na dania z kiełkami jest wiele ...Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKiełki fasoli mung