Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą

Popularne frazy: -> śniadanie, piknik, przepis na thermomix

Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą
 Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto filo:

- 240g mąki pszennej typ 500-650
- pół łyżeczki soli
- 150g letniej wody
- 15g oliwy z oliwek


Do podsypywania podczas wałkowania
- ok. 60g skrobi ziemniaczanej

Farsz:

- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pomidory (średniej wielkości 4-5 sztuk) od biedy można użyć te z puszki
- 1 bakłażan (średniej wielkości)
- Ser mozzarella (ok.100g)
- łyżeczka cukru (do smaku)
- sól, pieprz i ulubione suszone zioła (do smaku: np. oregano, ostra papryka, bazylia, natka pietruszki)



Do smarowania przed pieczeniem:

- jajko roztrzepane z niewielką ilością wody



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Podane składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym. (15sek | obr. 6). Kopystką zbierz ciasto z brzegów naczynia miksującego do środka i powtórz wyrabianie. (15sek. | obr.6).

2. Wyjmij ciasto przy pomocy kopystki na podsypaną skrobią ziemniaczaną deskę. Dalej trzeba uformować kulę.
Podzielić kulę na 6-8 mniejszych kuleczek. Ułożyć na desce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce na około 2 h.

3. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując dosyć mocno skrobią ziemniaczaną. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć około pół milimetra grubości. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na pergaminie i zwijamy.
(przy rozwałkowaniu można sobie pomóc maszynką do rozwałkowywania ciasta do makaronu - pasy ciasta wyjdą dłuższe i węższe)

Można je przechowywać w ten sposób nawet 24h. w lodówce.

Można je też zamrozić wtedy może poleżeć nawet 2 tygodnie. Przy rozmrażaniu należy wyjąć ciasto na 6-8h wcześniej (przed użyciem).

Z tak przygotowanym ciastem możemy śmiało zabierać się za przygotowywanie burekas - tureckich kanapek.



Przygotowanie farszu:

1) Bakłażana dokładnie umyj. Pokrój go w kostkę. Solidnie posyp solą i zostaw w miseczce na kilkanaście minut, aby zmiękł i pozbył się swojej goryczki.

2) Czosnek obierz ze skórki. Umieść go w naczyniu miksującym - rozdrabniamy (3sek. | obr.10)
Kopystką zrzuć z brzegów naczynia czosnek. Dodaj oliwę z oliwek. Podduś (2min. | temp. 100 stopni C | obr.2).

3) Do czosnku dodaj pomidory przekrojone na pół. Rozdrabniamy (3sek. | obr. 5). Dalej gotujemy (10 min. | temp. 90 stopni C | obr. wsteczne 2) z otwartym otworem w pokrywie, aby odparował nadmiar wody.

4) Całość doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

5) Bakłażana płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym dodajemy do przygotowanego sosu pomidorowego. Gotujemy z odsłoniętym otworem w pokrywie (9min. | temp. 90 stopni C | obr. wsteczne 1 ). Doprawiamy jeszcze przyprawami w razie potrzeby.
Jeżeli farsz okaże się zbyt płynny można jeszcze zredukować go na patelni podsmażając kilka chwil, aby woda się odparowała.

6) Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach lub delikatnie rozdrabniamy w Thermomix-ie.

7) Ciasto filo rozwałkowane bardzo cieniutko rozkładamy na blacie. Smarujemy go delikatnie oliwą z oliwek, a następnie przykrywamy drugim pasem. Tak powstanie warstwa zewnętrzna burekas. (Jeżeli idzie Ci to z trudem, możesz użyć jednej warstwy ciasta a przy zwijaniu nawinąć go więcej razy).

8) Tak przygotowane ciasto tniemy wzdłuż na równe pasy (patrz zdjęcia). Na końcu każdego pasa ciasta kładziemy łyżkę nadzienia, posypujemy odrobiną startej mozzarelli i z całości tworzymy kształt trójkąta. Zawijamy jak flagę.(patrz zdjęcia).
Powtarzamy aż skończy nam się ciasto i farsz.

Gotowe rożki smarujemy pędzelkiem rozbitym jajkiem z odrobiną wody i umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

9) Burekas wypiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15-20 minut. Gdy nabiorą złotego koloru są gotowe.



Wspaniałe w smaku, kruche i po brzegi wypełnione aromatycznym farszem burekas mamy gotowe! Smacznego!

Z podanych wyżej porcji powstanie około 16-20 małych rożków lub 10-12 większych.

Wskazówki:

# Na bazie powyższego przepisu możesz komponować własne rożki z różnymi rodzajami farszu. Bardzo popularny jest np. farsz na bazie sera feta i szpinaku.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Sernik mango Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Pasztet wałecki - pasztet babci Uli Paszteciki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać