Czy wiesz, że ...
Kiełki najlepiej jeść na surowo i większość z Was zapewne dodaje je głównie do kanapek lub posypuje nimi kanapki. Jednak niektóre z nich takie jak kiełki fasoli, soczewicy, fasolki mung, czy ciecierzycy dobrze jest lekko podgotować na parze. Podczas krótkiego gotowania na parze nie stracą one zbyt wielu składników, a staną się łatwiej strawne.
Zobacz też:

slv retrosix qrb 1

slv lighting szeroki wybr produktw owietleniowych lampy yrandole kinkiety plafony owietlenie led rda wiata we wietlne oprawy
ledowe.info


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Wieniec z bułeczek pszennych


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

bułki kompozycja, wieniec bułeczki, bulki, pszenne, dekoracja na stół, świąteczne bułki, śniadaniowe, na śniadanie, Wielkanoc, Boże Narodzenie pieczywo

Wieniec z bułeczek pszennych 


Składniki na ciasto filo:

- 50g słonecznika łuskanego
- 200g wody (letniej)
- 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 400g mąki pszennej typ 500-650
- 10g soli
- łyżka masła (miękkiego)




Do smarowania
- 1 jajko roztrzepane z łyżką wody
- opcjonalnie sezam, mak do posypania


Przygotowanie w Thermomix



Jak formować wieniec





1. W naczyniu miksującym umieść słonecznik (5 sek. | obr. 10)
2. Dodaj pozostałe składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej (ok. 2 min. | Interwał) -(wyrabiamy ciasto).



3. Wyjmij ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 min. w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na równe 9 części.
5. Z jednej części rozwałkuj koło (patrz zdjęcia). Najlepiej na pergaminie, który będzie można użyć do pieczenia - tak aby nie przekładać później gotowego wieńca.

6. Nożem do pizzy lub zwykłym nożem rozetnij koło na 8 części pozostawiając 2cm od brzegu (patrz zdjęcie).
7. Z pozostałych kawałków ciasta uformuj kule i umieść na brzegu ciasta po środku linii cięcia (patrz zdjęcie). Pozostaw małą przerwę pomiędzy kulami (bułeczki jeszcze trochę urosną).
8. Roztrzepanym jajkiem z wodą posmaruj dokładnie bułeczki.
9. Zawiń rozcięte ciasto po jednym kawałku na każdą bułkę i lekko wbij je na czubku np. wykałaczką, mocno przytwierdź aby przy pieczeniu nie odczepiły się zawinięte części ciasta.
10. Tak uformowany wieniec umieść w piekarniku na 15-20 minut w temp. ok. 40-50 stopni. Po tym czasie podkręć piekarnik na 180-200 stopni i wypiekaj jeszcze 15-17 minut aż się zarumienią.


Wieniec z bułeczek mamy gotowy.


Jak formować wieniec





Wskazówki:


# Oczywiście można robić wieńce z różną ilością bułeczek, można też bułeczki piec z farszem (np. pieczarki + suszone pomidory)



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Czworaczek - chleb pszenno-żytniPijana zakonnica (przepis na Thermomix)Tortilla - pełnoziarnista

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?

Teraz zapewne zastanawiasz się jak go używać i czyścić ...
Kto raz spróbował pizzy wypiekanej na kamieniu nie wróci już nigdy do wypiekania na blaszkach. To zupełnie inna klasa wypiekania. Warto zainwestować w dobry kamień do pizzy, którego pokochasz za to, że idealnie piecze Ci pizzę, pięknie dopieka chleb czy bułki.
Poniżej podpowiemy Ci jak najlepiej zadbać o kamień do wypiekania pizzy, chlebów i bułeczek. Dobrze jest wiedzieć jak o niego zadbać w końcu to nasz kuchenny pomocnik.
Na dobrą opinię nie zasługuje się ot tak...

czytaj więcej...


Inne artykuły

Najczęstsze błędy podczas parzenia kawyKiełki rzodkiewkiKiełki soczewicy czerwonej