Wieniec z bułeczek pszennych

Popularne frazy: -> bułki kompozycja, wieniec bułeczki, bulki, pszenne, dekoracja na stół, świąteczne bułki, śniadaniowe, na śniadanie, Wielkanoc, Boże Narodzenie pieczywo

Wieniec z bułeczek pszennych
 
 
  • Wybierz język

Składniki:


- 50g słonecznika łuskanego
- 200g wody (letniej)
- 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 400g mąki pszennej typ 500-650
- 10g soli
- łyżka masła (miękkiego)


Do smarowania


- 1 jajko roztrzepane z łyżką wody
- opcjonalnie sezam, mak do posypania


Zobacz też: więcej



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix



Jak formować wieniec





1. W naczyniu miksującym umieść słonecznik (5 sek. | obr. 10)
2. Dodaj pozostałe składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej (ok. 2 min. | Interwał) -(wyrabiamy ciasto).



3. Wyjmij ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 min. w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na równe 9 części.
5. Z jednej części rozwałkuj koło (patrz zdjęcia). Najlepiej na pergaminie, który będzie można użyć do pieczenia - tak aby nie przekładać później gotowego wieńca.

6. Nożem do pizzy lub zwykłym nożem rozetnij koło na 8 części pozostawiając 2cm od brzegu (patrz zdjęcie).
7. Z pozostałych kawałków ciasta uformuj kule i umieść na brzegu ciasta po środku linii cięcia (patrz zdjęcie). Pozostaw małą przerwę pomiędzy kulami (bułeczki jeszcze trochę urosną).
8. Roztrzepanym jajkiem z wodą posmaruj dokładnie bułeczki.
9. Zawiń rozcięte ciasto po jednym kawałku na każdą bułkę i lekko wbij je na czubku np. wykałaczką, mocno przytwierdź aby przy pieczeniu nie odczepiły się zawinięte części ciasta.
10. Tak uformowany wieniec umieść w piekarniku na 15-20 minut w temp. ok. 40-50 stopni. Po tym czasie podkręć piekarnik na 180-200 stopni i wypiekaj jeszcze 15-17 minut aż się zarumienią.


Wieniec z bułeczek mamy gotowy.


Jak formować wieniec





Wskazówki:


# Oczywiście można robić wieńce z różną ilością bułeczek, można też bułeczki piec z farszem (np. pieczarki + suszone pomidory)


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek Makowiec japoński Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami Stefanka - miodownik

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!Kiełki brokułaWiosenne porządkowe innowacje w domu