Składniki na farsz:- 400g sera ricotta (przygotowanego w TM ) - 2 żółtka - 3 łyżeczki cukru (można zmniejszyć/zwiększyć ilość i dopasować do własnego smaku) - łyżeczka cukru waniliowego (przygotowanego w TM) - szczypta soli - 1 łyżka soku z cytryny Składniki na ciasto:- 330g mąki pszennej - 150-180g maślanki (może to być maślanka wprost z ubijania masła w TM) - 20g oleju - łyżeczka masła (wykonanego w TM) - szczypta soli Składniki na sos:- gęsta śmietana lub jogurt - miód (do smaku) - mielony cynamon (do smaku) - rodzynki (namoczone wcześniej) |
Przygotowanie w Thermomix
2. Przygotowany farsz przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce do czasu wykonywania pierogów.
1. Pozostaw trochę maślanki z ilości wskazanej w przepisie tak aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).
2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
3. Ciasto rozwałkować wyciąć kółka na środku umieścić farsz, uformować pierogi. Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
4. Podawać na ciepło, polane sosem z rodzynkami.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów