Pierogi z serem ricotta (na słodko)

Popularne frazy: -> pierogi, przepis na pierogi, ciasto na pierogi, thermomix przepis na pierogi, pierogi na słodko przepis na thermomix, słodkie pierogi, pierogi z ricottą, pierogi z serem, obiad

Pierogi z serem ricotta (na słodko)
 
 
  • Wybierz język

Składniki na farsz:


- 400g sera ricotta (przygotowanego w TM )
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru (można zmniejszyć/zwiększyć ilość i dopasować do własnego smaku)
- łyżeczka cukru waniliowego (przygotowanego w TM)
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na ciasto:


- 330g mąki pszennej
- 150-180g maślanki (może to być maślanka wprost z ubijania masła w TM)
- 20g oleju
- łyżeczka masła (wykonanego w TM)
- szczypta soli


Składniki na sos:


- gęsta śmietana lub jogurt
- miód (do smaku)
- mielony cynamon (do smaku)
- rodzynki (namoczone wcześniej)




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie farszu:


1. Wszystkie składniki na farsz umieść w naczyniu, dokładnie wymieszaj (1min. | obr. 4-5). Jeżeli użyjesz innego sera niż wspomniana ricotta to w przypadku zwykłego twarogu trzeba wydłużyć czas aby ser się zmielił dokładnie. Ricotta zaproponowana w tym przepisie i wykonana domowym sposobem nie wymaga mielenia. Będzie też smaczniejsza bo znacznie mniej kwaśna od twarogu.

2. Przygotowany farsz przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce do czasu wykonywania pierogów.

Przygotowanie sosu:


1. Wszystkie składniki bez rodzynek umieścić w naczyniu miksującym i dokładnie wymieszać (30sek. | obr. 2-3) Przygotowany sos przyprawić do smaku przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem i odczekać aż się namoczą. Połączyć z sosem.


Przygotowanie cista:


Przed przygotowaniem ciasta dobrze jest wykonać pachnące domowe masełko z śmietany 30%. Wtedy zarówno maślanka jak i część masła wykorzystamy w poniższym przepisie. Przy okazji nie będzie trzeba myć naczynia miksującego po ubijaniu masła i przed wyrabianiem ciasta.

1. Pozostaw trochę maślanki z ilości wskazanej w przepisie tak aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).
2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
3. Ciasto rozwałkować wyciąć kółka na środku umieścić farsz, uformować pierogi. Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
4. Podawać na ciepło, polane sosem z rodzynkami.


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) Korzenne bagietki Drożdżówki z makiem

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?