Mini szarlotki


Popularne frazy: -> szarlotka, ciasto do kawy, co zrobić z jabłek, jabłka przepis na Thermomix, piknik, śniadanie

Mini szarlotki
 
 

Składniki na 4-6 szarlotek:

Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g masła, (pokrojonego w kostkę ok 2 cm)
- 2 żółtka
- cukier waniliowy (wykonany w TM)
- cynamon

Farsz:
- 3-4 jabłka, (obrane, bez gniazd i rozdrobnione)
- 2-3 łyżeczki konfitury z płatków róży
(można pominąć, aczkolwiek dodane wprowadzają cudowny aromat do ciasta)

Pianka:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
- 3-4 łyżki syropu owocowego lub soku (może to być np. sok malinowy, grenadina, sosy barmańskie itp.)




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie:
1. Przygotuj kokilki (4szt. średnica około 7cm.)
2. Wyrabiamy ciasto z podanych w przepisie składników na ciasto (20-30 sek. | obr. 4-6)
3. Wyrobione ciasto dzieli my na 5 części. Jedną z nich zawijamy w woreczek foliowy i umieszczamy w zamrażalce lub lodówce - przyda się na końcu przygotowania.

4. Wylepiamy ciastem, dokładnie dno i brzegi w 4 foremkach (żaroodpornych kokilkach). Nożem odcinamy ciasto równo z brzegiem foremki. Dalej dno ciasta posypujemy delikatnie cukrem waniliowym oraz cynamonem. Do każdej z foremek wkładamy rozdrobnione jabłka (najlepiej rozdrobnić je na tarce w bardzo cieniutkie plasterki), tak aby wypełniły foremki. Jeżeli mamy konfiturę z płatków róży to delikatnie smarujemy na powierzchni jabłek. Znów posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.

5.Foremki umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 stopni.

6. Na 5 min przed końcem pieczenia w suchym i czystym naczyniu miksującym zakładamy motylek i ubijamy 2 białka (ok. 3 min. | obr. 3,5).

7. Ciągle ubijając z założonym motylkiem (obr. 3,5) do ubitych białek dodajemy stopniowo 4 łyżki cukru i na koniec syrop owocowy.

8. Wyjmujemy ostrożnie foremki z wypieczonym ciastem. Nakładamy pianę a na wierzch posypujemy rozdrobnione ciasto, które wcześniej leżało w lodówce. Całość wkładamy ponownie do piekarnika jeszcze na 15 min w temp. 150 stopni.

Po upieczeniu pozostawiamy mini szarlotki do wystygnięcia. Dekorujemy i podajemy na stół.
Genialnie smakują z gałką lodów waniliowych.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) Bułeczki z ziemniakami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...