Mini szarlotki


Popularne frazy: -> szarlotka, ciasto do kawy, co zrobić z jabłek, jabłka przepis na Thermomix, piknik, śniadanie

Mini szarlotki
 
 

Składniki na 4-6 szarlotek:

Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g masła, (pokrojonego w kostkę ok 2 cm)
- 2 żółtka
- cukier waniliowy (wykonany w TM)
- cynamon

Farsz:
- 3-4 jabłka, (obrane, bez gniazd i rozdrobnione)
- 2-3 łyżeczki konfitury z płatków róży
(można pominąć, aczkolwiek dodane wprowadzają cudowny aromat do ciasta)

Pianka:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
- 3-4 łyżki syropu owocowego lub soku (może to być np. sok malinowy, grenadina, sosy barmańskie itp.)




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie:
1. Przygotuj kokilki (4szt. średnica około 7cm.)
2. Wyrabiamy ciasto z podanych w przepisie składników na ciasto (20-30 sek. | obr. 4-6)
3. Wyrobione ciasto dzieli my na 5 części. Jedną z nich zawijamy w woreczek foliowy i umieszczamy w zamrażalce lub lodówce - przyda się na końcu przygotowania.

4. Wylepiamy ciastem, dokładnie dno i brzegi w 4 foremkach (żaroodpornych kokilkach). Nożem odcinamy ciasto równo z brzegiem foremki. Dalej dno ciasta posypujemy delikatnie cukrem waniliowym oraz cynamonem. Do każdej z foremek wkładamy rozdrobnione jabłka (najlepiej rozdrobnić je na tarce w bardzo cieniutkie plasterki), tak aby wypełniły foremki. Jeżeli mamy konfiturę z płatków róży to delikatnie smarujemy na powierzchni jabłek. Znów posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.

5.Foremki umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 stopni.

6. Na 5 min przed końcem pieczenia w suchym i czystym naczyniu miksującym zakładamy motylek i ubijamy 2 białka (ok. 3 min. | obr. 3,5).

7. Ciągle ubijając z założonym motylkiem (obr. 3,5) do ubitych białek dodajemy stopniowo 4 łyżki cukru i na koniec syrop owocowy.

8. Wyjmujemy ostrożnie foremki z wypieczonym ciastem. Nakładamy pianę a na wierzch posypujemy rozdrobnione ciasto, które wcześniej leżało w lodówce. Całość wkładamy ponownie do piekarnika jeszcze na 15 min w temp. 150 stopni.

Po upieczeniu pozostawiamy mini szarlotki do wystygnięcia. Dekorujemy i podajemy na stół.
Genialnie smakują z gałką lodów waniliowych.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Serek domowy z kefiru Chleb jogurtowy Groszek ptysiowy Szybki deser jogurtowy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Olejki w kuchniBarów mlecznych nieprzemijający urokMam Thermomix - co dalej? Zróbmy sobie delikatny domowy serek