Chlebek pszenno-żytni

(na zakwasie i drożdżach)

Popularne frazy: -> pieczywo

 

Składniki:

Ciasto:
- 150 g zakwasu żytniego,
- 15g drożdży świeżych,
- szczypta cukru na drożdże,
- 180g wody w temp. pokojowej,
- 50g mąki żytniej typ 2000,
- 350g mąki pszennej typ 500-650,
- 10g soli,
- 20g oliwy z oliwek lub oleju
- 100-150g (dodatki: słonecznik łuskany, dynia łuskana itp.)






Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na chleb umieść w naczyniu miksującym. Wymieszaj dokładnie (15 sek. | obr.3) Dalej wyrabiamy ciasto (3 min. | obr. Interwał)

2. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Przygotuj formę w której upieczesz chleb.(Najlepsze będą żaroodporne naczynia. Jeżeli takich nie masz może to być dowolna blaszka lub okrągła tortownica)

3. Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i formujemy chlebek. (Tutaj zupełna dowolność, uformuj tak jak chcesz aby tylko pasował do naczynia w jakim pieczesz).

4. Naczynia smarujemy lekko olejem, a jeżeli używasz foremki lub tortownicy spód trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Przygotowane ciasto smarujemy jajkiem rozbitym z łyżką wody lub po prostu samą oliwą z oliwek.

6. Przygotowany chleb umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C i pozostawiamy tam zamknięty aż prawie podwoją swoją objętość. (może to trwać nawet do godziny w zależności od warunków i temperatury składników użytych do wyrobienia ciasta).

7. Kiedy mamy już wyrośnięty chleb podnosimy temperaturę w piekarniku do 180-200 stopni C i wypiekamy ok. 55 minut. Po upieczeniu będzie rumiany.
Wyjmujemy je z piekarnika, wyjmujemy z foremki i odstawiamy do przestygnięcia na kratkę. Pozostawiony w naczyniu w którym wypiekaliśmy będzie wilgotny od spodu dlatego lepiej wyjąć go na kratkę, aby swobodnie wystygł.





Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcieMajonez domowyKarpatka doskonała (Thermomix)

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Dla kogo dieta pudełkowa?20 jadalnych produktów zabijających cellulitW jaki sposób wybrać najlepsze musli?Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie