Chlebek pszenno-żytni

(na zakwasie i drożdżach)


Popularne frazy: -> pieczywo

 

Składniki:

Ciasto:
- 150 g zakwasu żytniego,
- 15g drożdży świeżych,
- szczypta cukru na drożdże,
- 180g wody w temp. pokojowej,
- 50g mąki żytniej typ 2000,
- 350g mąki pszennej typ 500-650,
- 10g soli,
- 20g oliwy z oliwek lub oleju
- 100-150g (dodatki: słonecznik łuskany, dynia łuskana itp.)




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na chleb umieść w naczyniu miksującym. Wymieszaj dokładnie (15 sek. | obr.3) Dalej wyrabiamy ciasto (3 min. | obr. Interwał)

2. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Przygotuj formę w której upieczesz chleb.(Najlepsze będą żaroodporne naczynia. Jeżeli takich nie masz może to być dowolna blaszka lub okrągła tortownica)

3. Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i formujemy chlebek. (Tutaj zupełna dowolność, uformuj tak jak chcesz aby tylko pasował do naczynia w jakim pieczesz).

4. Naczynia smarujemy lekko olejem, a jeżeli używasz foremki lub tortownicy spód trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Przygotowane ciasto smarujemy jajkiem rozbitym z łyżką wody lub po prostu samą oliwą z oliwek.

6. Przygotowany chleb umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C i pozostawiamy tam zamknięty aż prawie podwoją swoją objętość. (może to trwać nawet do godziny w zależności od warunków i temperatury składników użytych do wyrobienia ciasta).

7. Kiedy mamy już wyrośnięty chleb podnosimy temperaturę w piekarniku do 180-200 stopni C i wypiekamy ok. 55 minut. Po upieczeniu będzie rumiany.
Wyjmujemy je z piekarnika, wyjmujemy z foremki i odstawiamy do przestygnięcia na kratkę. Pozostawiony w naczyniu w którym wypiekaliśmy będzie wilgotny od spodu dlatego lepiej wyjąć go na kratkę, aby swobodnie wystygł.





Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wytrawna kruszonka Szybkie zacierki Szarlotka wałecka Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...Kiełki brokułaW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Kiełki soczewicy czerwonej