Składniki: Ciasto: |
Przygotowanie w Thermomix
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na chleb umieść w naczyniu miksującym. Wymieszaj dokładnie (15 sek. | obr.3) Dalej wyrabiamy ciasto (3 min. | obr. Interwał)
2. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Przygotuj formę w której upieczesz chleb.(Najlepsze będą żaroodporne naczynia. Jeżeli takich nie masz może to być dowolna blaszka lub okrągła tortownica)
3. Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i formujemy chlebek. (Tutaj zupełna dowolność, uformuj tak jak chcesz aby tylko pasował do naczynia w jakim pieczesz).
4. Naczynia smarujemy lekko olejem, a jeżeli używasz foremki lub tortownicy spód trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Przygotowane ciasto smarujemy jajkiem rozbitym z łyżką wody lub po prostu samą oliwą z oliwek.
6. Przygotowany chleb umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C i pozostawiamy tam zamknięty aż prawie podwoją swoją objętość. (może to trwać nawet do godziny w zależności od warunków i temperatury składników użytych do wyrobienia ciasta).
7. Kiedy mamy już wyrośnięty chleb podnosimy temperaturę w piekarniku do 180-200 stopni C i wypiekamy ok. 55 minut. Po upieczeniu będzie rumiany.
Wyjmujemy je z piekarnika, wyjmujemy z foremki i odstawiamy do przestygnięcia na kratkę. Pozostawiony w naczyniu w którym wypiekaliśmy będzie wilgotny od spodu dlatego lepiej wyjąć go na kratkę, aby swobodnie wystygł.
Smacznego!
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów