Chlebek pszenno-żytni

(na zakwasie i drożdżach)

Popularne frazy: -> pieczywo

 
  • Wybierz język

Składniki:

Ciasto:
- 150 g zakwasu żytniego,
- 15g drożdży świeżych,
- szczypta cukru na drożdże,
- 180g wody w temp. pokojowej,
- 50g mąki żytniej typ 2000,
- 350g mąki pszennej typ 500-650,
- 10g soli,
- 20g oliwy z oliwek lub oleju
- 100-150g (dodatki: słonecznik łuskany, dynia łuskana itp.)




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na chleb umieść w naczyniu miksującym. Wymieszaj dokładnie (15 sek. | obr.3) Dalej wyrabiamy ciasto (3 min. | obr. Interwał)

2. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Przygotuj formę w której upieczesz chleb.(Najlepsze będą żaroodporne naczynia. Jeżeli takich nie masz może to być dowolna blaszka lub okrągła tortownica)

3. Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i formujemy chlebek. (Tutaj zupełna dowolność, uformuj tak jak chcesz aby tylko pasował do naczynia w jakim pieczesz).

4. Naczynia smarujemy lekko olejem, a jeżeli używasz foremki lub tortownicy spód trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Przygotowane ciasto smarujemy jajkiem rozbitym z łyżką wody lub po prostu samą oliwą z oliwek.

6. Przygotowany chleb umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C i pozostawiamy tam zamknięty aż prawie podwoją swoją objętość. (może to trwać nawet do godziny w zależności od warunków i temperatury składników użytych do wyrobienia ciasta).

7. Kiedy mamy już wyrośnięty chleb podnosimy temperaturę w piekarniku do 180-200 stopni C i wypiekamy ok. 55 minut. Po upieczeniu będzie rumiany.
Wyjmujemy je z piekarnika, wyjmujemy z foremki i odstawiamy do przestygnięcia na kratkę. Pozostawiony w naczyniu w którym wypiekaliśmy będzie wilgotny od spodu dlatego lepiej wyjąć go na kratkę, aby swobodnie wystygł.





Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Domowe krakersy Białe Brigadeirao Wytrawna kruszonka Wielkanocna rolada schabowa

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Migdałowych szaleństw czasJak wyhodować kiełki w domu?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaDlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?