Wilgotne ciasto deserowe, bardzo aromatyczne. Nie opada podczas pieczenia. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Składniki na ciasto:- 2 średniej wielkości pomarańcze (najlepsze będą dojrzałe pomarańcze z ładnie wybarwioną i cieniutką skórką) - 4 jajka - 150g cukru kryształu - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - 200g mąki migdałowej - łyżeczka proszku do pieczenia |
Przygotowanie w Thermomix
4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy małą tortownicę (ok. 22 cm) lub formę typu "keksówka". Spód wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy np. kaszą manną.
5. Wyjmij motylek z naczynia miksującego. Do masy jajecznej dodaj wcześniej dokładnie zmiksowane pomarańcze. Dodaj też pozostałe składniki (mąka pszenna, mąka migdałowa, proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszaj. (20sek. | obroty 6)
6. Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Wyrównaj i umieść w rozgrzanym do 160-180 stopni C piekarniku. Pieczemy ok. 55-60min. (do suchego patyczka). Ciasto łatwo się pokroi nawet ciepłe, ale najlepszy smak uzyskasz pozostawiając je na kilka godzin w lodówce - wtedy jego aromat będzie jeszcze mocniejszy.
7. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane cienką warstwą pomarańczowego kremu. Wyborne w smaku, wilgotne i mocno pomarańczowe.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów