Pomarańczowo - migdałowe ciasto

(hiszpańskie ciasto z pomarańczy i mąki migdałowej)

Popularne frazy: -> hiszpańskie ciasto pomarańczowe, pomarańczowo-migdałowe ciasto, ciasto z całych pomarańczy, wilgotne ciasto pomarańczowe, pomarańczowe ciasto przepis na thermomix

Pomarańczowo - migdałowe ciasto
 
 
  • Wybierz język

Wilgotne ciasto deserowe, bardzo aromatyczne. Nie opada podczas pieczenia. Łatwe i szybkie w wykonaniu.


Składniki na ciasto:


- 2 średniej wielkości pomarańcze (najlepsze będą dojrzałe pomarańcze z ładnie wybarwioną i cieniutką skórką)
- 4 jajka
- 150g cukru kryształu
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 200g mąki migdałowej
- łyżeczka proszku do pieczenia




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie:


1. Pomarańcze dokładnie szorujemy, myjemy i sparzamy. Robimy to starannie, gdyż w cieście zostaną użyte w całości wraz ze skórką. To właśnie skórce pomarańczowej ciasto zawdzięcza swój specyficzny smak i kolor.

Pomarańcze można obgotować w skórce w wysokim garnku pod przykryciem - ok. 2h - ale nie jest to konieczne. Jeżeli będziesz używać gotowanych pomarańczy - muszą być zupełnie wystudzone (najlepiej ugotowane dzień wcześniej).
Posiadając Thermomix nawet nieugotowane pomarańcze doskonale się rozdrobnią - więc krok z gotowaniem nie jest obowiązkowy.


2. Pomarańcze wraz ze skórką kroimy na osiem części i umieszczamy w naczyniu miksującym. Dokładnie rozdrabniamy (20 sek. | obr. 8) Przekładamy do innego naczynia.



przepis na thermomix





3. Nie trzeba myć naczynia miksującego. Załóż motylek Do naczynia miksującego wbij jajka i dodaj cukier. Ubijamy do puszystej konsystencji. (5min.| temp. 37 stopni C | obroty 4)




przepis na termomiks




4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy małą tortownicę (ok. 22 cm) lub formę typu "keksówka". Spód wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy np. kaszą manną.


5. Wyjmij motylek z naczynia miksującego. Do masy jajecznej dodaj wcześniej dokładnie zmiksowane pomarańcze. Dodaj też pozostałe składniki (mąka pszenna, mąka migdałowa, proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszaj. (20sek. | obroty 6)


6. Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Wyrównaj i umieść w rozgrzanym do 160-180 stopni C piekarniku. Pieczemy ok. 55-60min. (do suchego patyczka). Ciasto łatwo się pokroi nawet ciepłe, ale najlepszy smak uzyskasz pozostawiając je na kilka godzin w lodówce - wtedy jego aromat będzie jeszcze mocniejszy.


7. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane cienką warstwą pomarańczowego kremu. Wyborne w smaku, wilgotne i mocno pomarańczowe.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami Pasteis de nata Ciasteczka bankietowe Placuszki z ricotty

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt

Nasze babcie podawały dzieciom wodę z cukrem, a rodzice - dosładzali herbatki. Chcesz uzupełnić dietę malucha ciepłym albo schłodzonym naparem, jednak obawiasz się, że niesłodzony będzie dla dziecka nieatrakcyjny? Sprawdź, po jakie mieszanki warto sięgnąć - szybko przekonasz się, że granulowane herbatki dla dzieci to nie jedyne rozwiązanie.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęCzekoladowa obietnica - czyli doskonałe i zaskakujące ciastoCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?W stronę zdrowia - zdrowsze produkty