Krem sułtański (deser)

Popularne frazy: -> Krem sułtański, deser kremowy, deser z rumem przepis, deser dziewczyny do wzięcia, krem sułtański przepis na thermomix

 
  • Wybierz język

Składniki:

- 60g rodzynek
- rum
- 500 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 40g płatków migdałów
- bezy pokruszone na większe kawałki (ok.100g)




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W małym garnku rodzynki zalej niewielką ilością rumu i podgrzej bardzo delikatnie na małym ogniu (uwaga podgrzewanie na dużym ogniu może skończyć się zapaleniem rumu). Kiedy alkohol z rumu odparuje, rodzynki odsącz aby zredukować płyn i odstaw na 15 minut.

2) Załóż motylek. Dobrze schłodzoną śmietanę 30% umieść w schłodzonym naczyniu miksującym. Ubij uważając aby nie zrobić masła. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki cukru pudru (Obroty 3, bez ustawiania czasu aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji).

3) Odłóż połowę bitej śmietany do miseczki, a do pozostałej części w naczyniu miksującym dodaj 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj (10 sek. | obr. 2).

4) Nakładaj masę do pucharków. Najpierw ciemny krem. Dalej pokruszone bezy. Jasny krem. Płatki migdałów. Na koniec wcześniej przygotowane rodzynki w rumie.


Deser mamy gotowy!

Wskazówka

Tylko dla doświadczonych osób w kuchni.

Można podpalić rum z rodzynkami w garnku a następnie polać nimi przygotowany deser. Alkohol wyparuje w płomieniu i pozostawi posmak delikatnego karmelu. Wykonaj to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Tak podają deser tylko eksperci. Jeżeli nie czujesz się pewnie to pomiń pomysł z podpalaniem rumu.



Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Torcik Kubuś Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) Bułki z kiełków pszenicy Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Dlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Jak wyhodować kiełki w domu?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaMigdałowych szaleństw czas