Składniki: |
Przygotowanie w Thermomix
1) W małym garnku rodzynki zalej niewielką ilością rumu i podgrzej bardzo delikatnie na małym ogniu (uwaga podgrzewanie na dużym ogniu może skończyć się zapaleniem rumu). Kiedy alkohol z rumu odparuje, rodzynki odsącz aby zredukować płyn i odstaw na 15 minut.
2) Załóż motylek. Dobrze schłodzoną śmietanę 30% umieść w schłodzonym naczyniu miksującym. Ubij uważając aby nie zrobić masła. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki cukru pudru (Obroty 3, bez ustawiania czasu aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji).
3) Odłóż połowę bitej śmietany do miseczki, a do pozostałej części w naczyniu miksującym dodaj 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj (10 sek. | obr. 2).
4) Nakładaj masę do pucharków. Najpierw ciemny krem. Dalej pokruszone bezy. Jasny krem. Płatki migdałów. Na koniec wcześniej przygotowane rodzynki w rumie.
Deser mamy gotowy!
Wskazówka
Tylko dla doświadczonych osób w kuchni.
Można podpalić rum z rodzynkami w garnku a następnie polać nimi przygotowany deser. Alkohol wyparuje w płomieniu i pozostawi posmak delikatnego karmelu. Wykonaj to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Tak podają deser tylko eksperci. Jeżeli nie czujesz się pewnie to pomiń pomysł z podpalaniem rumu.
Smacznego!
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?