Czy wiesz, że ...
Kiełki słonecznika - mają dużo cynku, żelaza oraz witaminy E. To też łatwo przyswajalne i zdrowe kwasy tłuszczowe. Hamują proces starzenia się komórek mózgowych.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Krem sułtański (deser)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> Krem sułtański, deser kremowy, deser z rumem przepis, deser dziewczyny do wzięcia, krem sułtański przepis na thermomix



Składniki:

- 60g rodzynek
- rum
- 500 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 40g płatków migdałów
- bezy pokruszone na większe kawałki (ok.100g)



Przygotowanie w Thermomix

1) W małym garnku rodzynki zalej niewielką ilością rumu i podgrzej bardzo delikatnie na małym ogniu (uwaga podgrzewanie na dużym ogniu może skończyć się zapaleniem rumu). Kiedy alkohol z rumu odparuje, rodzynki odsącz aby zredukować płyn i odstaw na 15 minut.

2) Załóż motylek. Dobrze schłodzoną śmietanę 30% umieść w schłodzonym naczyniu miksującym. Ubij uważając aby nie zrobić masła. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki cukru pudru (Obroty 3, bez ustawiania czasu aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji).

3) Odłóż połowę bitej śmietany do miseczki, a do pozostałej części w naczyniu miksującym dodaj 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj (10 sek. | obr. 2).

4) Nakładaj masę do pucharków. Najpierw ciemny krem. Dalej pokruszone bezy. Jasny krem. Płatki migdałów. Na koniec wcześniej przygotowane rodzynki w rumie.


Deser mamy gotowy!

Wskazówka

Tylko dla doświadczonych osób w kuchni.

Można podpalić rum z rodzynkami w garnku a następnie polać nimi przygotowany deser. Alkohol wyparuje w płomieniu i pozostawi posmak delikatnego karmelu. Wykonaj to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Tak podają deser tylko eksperci. Jeżeli nie czujesz się pewnie to pomiń pomysł z podpalaniem rumu.



Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Tortilla - przepis podstawowyChrzanowo-jajeczny sos do kanapekObwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kontuzje a rehabilitacja sportowaMusli na zdrowieJak wyhodować kiełki w domu?