Krem sułtański (deser)


Popularne frazy: -> Krem sułtański, deser kremowy, deser z rumem przepis, deser dziewczyny do wzięcia, krem sułtański przepis na thermomix

 

Składniki:

- 60g rodzynek
- rum
- 500 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 40g płatków migdałów
- bezy pokruszone na większe kawałki (ok.100g)




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W małym garnku rodzynki zalej niewielką ilością rumu i podgrzej bardzo delikatnie na małym ogniu (uwaga podgrzewanie na dużym ogniu może skończyć się zapaleniem rumu). Kiedy alkohol z rumu odparuje, rodzynki odsącz aby zredukować płyn i odstaw na 15 minut.

2) Załóż motylek. Dobrze schłodzoną śmietanę 30% umieść w schłodzonym naczyniu miksującym. Ubij uważając aby nie zrobić masła. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki cukru pudru (Obroty 3, bez ustawiania czasu aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji).

3) Odłóż połowę bitej śmietany do miseczki, a do pozostałej części w naczyniu miksującym dodaj 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj (10 sek. | obr. 2).

4) Nakładaj masę do pucharków. Najpierw ciemny krem. Dalej pokruszone bezy. Jasny krem. Płatki migdałów. Na koniec wcześniej przygotowane rodzynki w rumie.


Deser mamy gotowy!

Wskazówka

Tylko dla doświadczonych osób w kuchni.

Można podpalić rum z rodzynkami w garnku a następnie polać nimi przygotowany deser. Alkohol wyparuje w płomieniu i pozostawi posmak delikatnego karmelu. Wykonaj to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Tak podają deser tylko eksperci. Jeżeli nie czujesz się pewnie to pomiń pomysł z podpalaniem rumu.



Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Jajka z kiełkami Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Jak zadbać o naczynie miksujące ThermomixCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixBarów mlecznych nieprzemijający urok