Szafranowa baba


Popularne frazy: -> Wielkanoc, babka, baba z szafranem, Wileńska baba, ciasto świąteczne, co zrobić z żółtkami, przepis na Thermomix

Szafranowa baba
 Szafranowa baba
 
 

Babka jest pyszna, lekka i delikatna.
Wymaga jednak sporo cierpliwości.


Składniki:

- 12 żółtek z jajek kurzych
- 70g cukru kryształu
- 25 g drożdży
- 60ml śmietany 30%
- 130g masła (miękkie w temp. pokojowej)
- łyżeczka szafranu
- 250 g mąki pszennej typ 450-550


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix:

1. Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść 12 żółtek i 70g cukru. (5 min.| temp. 40 stopni C | obr. 3.5) Ucieramy żółtka z cukrem - powstanie puszysta masa (kogiel mogiel).

2. Wyjmij motylek. Dodaj 25g drożdży, 60 ml. śmietanki 30%, 130g masła miękkiego w temp. pokojowej i łyżeczkę szafranu. (2 min. | obr. 5).

3. Dodaj mąkę i dalej wyrabiaj. (1,5min. | Interwał ). Ciasto będzie mocno kleiste. Wyjmij je przy pomocy kopystki z naczynia miksującego do metalowej miski. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - 30-40min. (powinno podwoić objętość).

4. Przygotuj formę do babki z kominem. Dobrze ją wysmaruj tłuszczem. Umieść w niej delikatnie wyrośnięte ciasto. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia w piekarniku na 35-45 min.

5. Wyrośniętą babkę wypiekamy przez 30 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C.
(Należy kontrolować stopień wypieczenia aby jej nie przypalić).

Przestygniętą wyjmujemy z piekarnika i z formy.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Chlebki do żurku Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami Chrupiące kawowe gofry - fit Rogale Świętego Marcina

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Olejki w kuchniAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków