Szafranowa baba

Popularne frazy: -> Wielkanoc, babka, baba z szafranem, Wileńska baba, ciasto świąteczne, co zrobić z żółtkami, przepis na Thermomix

Szafranowa baba
 Szafranowa baba
 
 
  • Wybierz język

Babka jest pyszna, lekka i delikatna.
Wymaga jednak sporo cierpliwości.


Składniki:

- 12 żółtek z jajek kurzych
- 70g cukru kryształu
- 25 g drożdży
- 60ml śmietany 30%
- 130g masła (miękkie w temp. pokojowej)
- łyżeczka szafranu
- 250 g mąki pszennej typ 450-550


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix:

1. Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść 12 żółtek i 70g cukru. (5 min.| temp. 40 stopni C | obr. 3.5) Ucieramy żółtka z cukrem - powstanie puszysta masa (kogiel mogiel).

2. Wyjmij motylek. Dodaj 25g drożdży, 60 ml. śmietanki 30%, 130g masła miękkiego w temp. pokojowej i łyżeczkę szafranu. (2 min. | obr. 5).

3. Dodaj mąkę i dalej wyrabiaj. (1,5min. | Interwał ). Ciasto będzie mocno kleiste. Wyjmij je przy pomocy kopystki z naczynia miksującego do metalowej miski. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - 30-40min. (powinno podwoić objętość).

4. Przygotuj formę do babki z kominem. Dobrze ją wysmaruj tłuszczem. Umieść w niej delikatnie wyrośnięte ciasto. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia w piekarniku na 35-45 min.

5. Wyrośniętą babkę wypiekamy przez 30 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C.
(Należy kontrolować stopień wypieczenia aby jej nie przypalić).

Przestygniętą wyjmujemy z piekarnika i z formy.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor:
Stefanka - miodownik Tawa Tawas - boliwijskie pączki Chleb weselny (Thermomix) Sok z malin + dżem malinowy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Słodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kalorii

Słodycze z reguły są dla dzieci ulubionym smakołykiem. Tymczasem nadmiar cukru w diecie dziecka sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Powoduje otyłość, choroby serca, cukrzycę typu II i inne, poważne schorzenia. Wynika to z faktu, że w momencie jedzenia dużej ilości jedzenia z wysoką zawartością cukru, rzadziej sięga się po wartościowe posiłki takie jak produkty mleczne czy pełnoziarniste. Może to finalnie prowadzić do niedoborów cennych składników odżywczych, niezbędnych do intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Czy wiedziałeś, że przykładowo 80% dzieci spożywa za dużo cukru?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać