Czy wiesz, że ...
Sałatka przyrządzona z dodatkiem kiełków dostarcza pięć razy więcej białka, sześć razy więcej witaminy C oraz siedmiokrotnie większą ilość witamin z grupy B - w porównaniu z tradycyjnie przyrządzoną sałatką, bez ich dodawania.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Szafranowa baba


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> Wielkanoc, babka, baba z szafranem, Wileńska baba, ciasto świąteczne, co zrobić z żółtkami, przepis na Thermomix

Szafranowa baba Szafranowa baba 


Babka jest pyszna, lekka i delikatna.
Wymaga jednak sporo cierpliwości.


Składniki:

- 12 żółtek z jajek kurzych
- 70g cukru kryształu
- 25 g drożdży
- 60ml śmietany 30%
- 130g masła (miękkie w temp. pokojowej)
- łyżeczka szafranu
- 250 g mąki pszennej typ 450-550

Przygotowanie w Thermomix:

1. Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść 12 żółtek i 70g cukru. (5 min.| temp. 40 stopni C | obr. 3.5) Ucieramy żółtka z cukrem - powstanie puszysta masa (kogiel mogiel).

2. Wyjmij motylek. Dodaj 25g drożdży, 60 ml. śmietanki 30%, 130g masła miękkiego w temp. pokojowej i łyżeczkę szafranu. (2 min. | obr. 5).

3. Dodaj mąkę i dalej wyrabiaj. (1,5min. | Interwał ). Ciasto będzie mocno kleiste. Wyjmij je przy pomocy kopystki z naczynia miksującego do metalowej miski. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - 30-40min. (powinno podwoić objętość).

4. Przygotuj formę do babki z kominem. Dobrze ją wysmaruj tłuszczem. Umieść w niej delikatnie wyrośnięte ciasto. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia w piekarniku na 35-45 min.

5. Wyrośniętą babkę wypiekamy przez 30 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C.
(Należy kontrolować stopień wypieczenia aby jej nie przypalić).

Przestygniętą wyjmujemy z piekarnika i z formy.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotkaPierogi z serem ricotta (na słodko)Bułeczki hamburgerowe

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Musli na zdrowieKontuzje a rehabilitacja sportowaJak wyhodować kiełki w domu?