Szafranowa baba

Popularne frazy: -> Wielkanoc, babka, baba z szafranem, Wileńska baba, ciasto świąteczne, co zrobić z żółtkami, przepis na Thermomix

Szafranowa baba
 Szafranowa baba
 
 

Babka jest pyszna, lekka i delikatna.
Wymaga jednak sporo cierpliwości.


Składniki:

- 12 żółtek z jajek kurzych
- 70g cukru kryształu
- 25 g drożdży
- 60ml śmietany 30%
- 130g masła (miękkie w temp. pokojowej)
- łyżeczka szafranu
- 250 g mąki pszennej typ 450-550


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix:

1. Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść 12 żółtek i 70g cukru. (5 min.| temp. 40 stopni C | obr. 3.5) Ucieramy żółtka z cukrem - powstanie puszysta masa (kogiel mogiel).

2. Wyjmij motylek. Dodaj 25g drożdży, 60 ml. śmietanki 30%, 130g masła miękkiego w temp. pokojowej i łyżeczkę szafranu. (2 min. | obr. 5).

3. Dodaj mąkę i dalej wyrabiaj. (1,5min. | Interwał ). Ciasto będzie mocno kleiste. Wyjmij je przy pomocy kopystki z naczynia miksującego do metalowej miski. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - 30-40min. (powinno podwoić objętość).

4. Przygotuj formę do babki z kominem. Dobrze ją wysmaruj tłuszczem. Umieść w niej delikatnie wyrośnięte ciasto. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia w piekarniku na 35-45 min.

5. Wyrośniętą babkę wypiekamy przez 30 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C.
(Należy kontrolować stopień wypieczenia aby jej nie przypalić).

Przestygniętą wyjmujemy z piekarnika i z formy.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor:
Mini szarlotki Rogale Świętego Marcina RacuPizza - szybki zamiennik pizzy Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowie