Focaccia

Popularne frazy: -> focaccia, włoskie klimaty na stole, pieczywo włoskie, przystawka, pieczywo

Focaccia
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto:

- 2,5 MT mleka, (250ml mleka, w temp. pokojowej)
- 15 g drożdży świeżych
- 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
- 350 g mąki pszennej (można użyć też mąki pizzowej typ "00")
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 50 g oleju z oliwek
- 5 g soli, (jeżeli ktoś lubi mocno słone pieczywo można dodać więcej soli)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>





Dodatkowo:
/roztwór do posmarowania focacci przed pieczeniem/

- 2 łyżki wody w temp. pokojowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gramy soli gruboziarnistej
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego, (od biedy będzie i suszony)

Przygotowanie ciastek w Thermomixie




1. Do naczynia miksującego wrzucamy składniki na ciasto w podanej kolejności. (10 sek. | obr. 6), dalej wyrabiamy (2 min. | obr. interwał).

2. Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego za pomocą kopystki i odstawiamy nawet na 2 godziny w miseczce przykrytej wilgotną ściereczką aby wyrosło. (powinno podwoić swoją objętość).

3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy delikatnie z miski umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia smarujemy roztworem oliwy z oliwek, wody, soli i rozmarynu.

5. Umieszczamy w piekarniku najpierw ok. 50 stopni przez 20-30 min. dalej podnosimy temperaturę do 220 stopni na 20min. Pieczemy na złoty kolor.


Zobacz też jak pomysłowo można z niej zrobić atrakcyjną przekąskę.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Białe bułeczki Pierniczki Chebki pita Zapiekanki z budki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Czekoladowa obietnica - czyli doskonałe i zaskakujące ciastoPizza domowa ... Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomJak dobrze przygotować łososia?