Czy wiesz, że ...
Kiełki najlepiej jeść na surowo i większość z Was zapewne dodaje je głównie do kanapek lub posypuje nimi kanapki. Jednak niektóre z nich takie jak kiełki fasoli, soczewicy, fasolki mung, czy ciecierzycy dobrze jest lekko podgotować na parze. Podczas krótkiego gotowania na parze nie stracą one zbyt wielu składników, a staną się łatwiej strawne.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Focaccia

Popularne frazy: -> focaccia, włoskie klimaty na stole, pieczywo włoskie, przystawka, pieczywo



Składniki na ciasto:

- 2,5 MT mleka, (250ml mleka, w temp. pokojowej)
- 15 g drożdży świeżych
- 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
- 350 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 50 g oleju z oliwek
- 5 g soli, (jeżeli ktoś lubi mocno słone pieczywo można dodać więcej soli)

Focaccia 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>




Dodatkowo:
/roztwór do posmarowania focacci przed pieczeniem/

- 2 łyżki wody w temp. pokojowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gramy soli gruboziarnistej
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego, (od biedy będzie i suszony)

Przygotowanie ciastek w Thermomixie




1. Do naczynia miksującego wrzucamy składniki na ciasto w podanej kolejności. (10 sek. | obr. 6), dalej wyrabiamy (2 min. | obr. interwał).

2. Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego za pomocą kopystki i odstawiamy nawet na 2 godziny w miseczce przykrytej wilgotną ściereczką aby wyrosło. (powinno podwoić swoją objętość).

3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy delikatnie z miski umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia smarujemy roztworem oliwy z oliwek, wody, soli i rozmarynu.

5. Umieszczamy w piekarniku najpierw ok. 50 stopni przez 20-30 min. dalej podnosimy temperaturę do 220 stopni na 20min. Pieczemy na złoty kolor.


Zobacz też jak pomysłowo można z niej zrobić atrakcyjną przekąskę.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

SeroMaCzekWaniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcieBurekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Pierogi Wyciskarka do owoców - jaką wybrać?Wszyscy o śliwkach wiedzą dużo