Focaccia

Popularne frazy: -> focaccia, włoskie klimaty na stole, pieczywo włoskie, przystawka, pieczywo



Focaccia
 
 

Składniki na ciasto:

- 2,5 MT mleka, (250ml mleka, w temp. pokojowej)
- 15 g drożdży świeżych
- 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
- 350 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 50 g oleju z oliwek
- 5 g soli, (jeżeli ktoś lubi mocno słone pieczywo można dodać więcej soli)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 146 000 osób) >>




Dodatkowo:
/roztwór do posmarowania focacci przed pieczeniem/

- 2 łyżki wody w temp. pokojowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gramy soli gruboziarnistej
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego, (od biedy będzie i suszony)

Przygotowanie ciastek w Thermomixie




1. Do naczynia miksującego wrzucamy składniki na ciasto w podanej kolejności. (10 sek. | obr. 6), dalej wyrabiamy (2 min. | obr. interwał).

2. Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego za pomocą kopystki i odstawiamy nawet na 2 godziny w miseczce przykrytej wilgotną ściereczką aby wyrosło. (powinno podwoić swoją objętość).

3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy delikatnie z miski umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia smarujemy roztworem oliwy z oliwek, wody, soli i rozmarynu.

5. Umieszczamy w piekarniku najpierw ok. 50 stopni przez 20-30 min. dalej podnosimy temperaturę do 220 stopni na 20min. Pieczemy na złoty kolor.


Zobacz też jak pomysłowo można z niej zrobić atrakcyjną przekąskę.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Pierogi z soczewicą czerwonąBułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidoramiSok z malin + dżem malinowyCiasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Jak wyhodować kiełki w domu?Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl