Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Karpatka doskonała (Thermomix)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> karpatka przepis na thermomix, zdrowa kuchnia przepisy, najlepsza karpatka przepis, ciasto do kawy, ciasto deserowe, klasyczna karpatka, najlepsza karpatka, naturalna, karpatka przepis siostry, karpatka z budyniem, jak zrobić ciasto do karpatki, krem budyniowy thermomix

Karpatka doskonała (Thermomix) 


Składniki na ciasto (blacha ok. 28 cm x 17 cm)


- 250 g wody,
- 125 g masła (pokrojone w kostkę ok. 1-2 cm)
- mała szczypta soli
- 140g mąki pszennej
- mała szczypta proszku do pieczenia
- 5 białek + 2 żółtka z jajek kurzych



Krem:
- 700g mleka 3,2%
- 300 g masła w temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 30g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 80g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka z jajek kurzych


Przygotowanie karpatki w Thermomixie




Ciasto:


1. Wodę, masło i małą szczyptę soli umieścić w naczyniu miksującym.
Gotuj ( 4 min. | temp.100 stopni C | obr. 2 )
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ( 45 sek. | obr. 3,5 ).

2. Pozostaw ciasto w naczyniu miksującym do całkowitego wystygnięcia (nawet do 1,5h).

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

4. Przygotuj formę na ciasto (ok. 28cm x 17cm)i wysmaruj ją tłuszczem.

5. Do przestudzonego ciasta w naczyniu miksującym dodajemy 5 białek + 2 żółtka i małą szczyptę proszku do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. ( 1,5 min. | obr. 3-4 ). Ciasto po wyrobieniu nie powinno mieć grudek. Jeżeli widzisz grudki miksuj jeszcze przez chwilę.

6. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Połowę ciasta przekładamy do formy i rozsmarowujemy łyżką.

7. Wypiekamy 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pierwszej części to samo wykonujemy z drugą i pozostawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia.


Przygotowanie kremu:




8. W naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier i żółtka. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ) Ugotowany budyń przełóż do miseczki szczelnie przykryj folią i pozostaw do przestygnięcia. Aby przejść do kolejnego kroku musisz mieć zimny budyń i miękkie masło w podobnej temperaturze. Zbyt ciepły budyń rozpuści Ci masło, a zbyt zimne masło może doprowadzić do zważenia kremu.


9. W naczyniu miksującym umieść miękkie masło. ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ubij masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarniamy z brzegów naczynia krem do środka i ucieramy jeszcze ( ok. 30 sek. | obr. 3 ).


10. Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasta. (Jeżeli krem będzie zbyt płynny można go umieścić w lodówce na kilkanaście minut przed przekładaniem). Przełożone kremem ciasta zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na około 3h.


11. Gotowe ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Kroimy ostrym nożem i podajemy.


Smacznego! Znika w mgnienia oku.



Jak nie zepsuć karpatki:

1) Proporcje budyniu są ważne (musi być gęsty po przygotowaniu, jeżeli nie jest trzeba jeszcze chwilę pogotować aby odparował lekko)

2) Gotować bez przykrytego otworu, bez miarki - tak aby parowało to zredukuje wodę w budyniu.

3) Nie katować budyniu podczas ubijania zbyt wysokimi obrotami i długim czasem łączenia z masłem. Masło ubić na puch a potem stopniowo dodać budyń i wymieszać.

4) Klasyka kremów budyniowo-maślanych - budyń nie może być ani za ciepły ani za zimy, podobnie z masłem. Powinny być w podobnych temperaturach - bo krem wyjdzie albo zbyt lejący albo zważony.

5) Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. kroić bardzo ostrym nożem.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Bułeczki różyczkiWieniec z bułeczek pszennychChałka - czarująca słodka buła

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jeśli zakupy, to tylko z Blixem