Składniki na ciasto (blacha ok. 28 cm x 17 cm) |
Przygotowanie karpatki w Thermomixie
1. Wodę, masło i małą szczyptę soli umieścić w naczyniu miksującym.
Gotuj ( 4 min. | temp.100 stopni C | obr. 2 )
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ( 45 sek. | obr. 3,5 ).
2. Pozostaw ciasto w naczyniu miksującym do całkowitego wystygnięcia (nawet do 1,5h).
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
4. Przygotuj formę na ciasto (ok. 28cm x 17cm)i wysmaruj ją tłuszczem.
5. Do przestudzonego ciasta w naczyniu miksującym dodajemy 5 białek + 2 żółtka i małą szczyptę proszku do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. ( 1,5 min. | obr. 3-4 ). Ciasto po wyrobieniu nie powinno mieć grudek. Jeżeli widzisz grudki miksuj jeszcze przez chwilę.
6. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Połowę ciasta przekładamy do formy i rozsmarowujemy łyżką.
7. Wypiekamy 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pierwszej części to samo wykonujemy z drugą i pozostawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia.
Jak nie zepsuć karpatki:
1) Proporcje budyniu są ważne (musi być gęsty po przygotowaniu, jeżeli nie jest trzeba jeszcze chwilę pogotować aby odparował lekko)
2) Gotować bez przykrytego otworu, bez miarki - tak aby parowało to zredukuje wodę w budyniu.
3) Nie katować budyniu podczas ubijania zbyt wysokimi obrotami i długim czasem łączenia z masłem. Masło ubić na puch a potem stopniowo dodać budyń i wymieszać.
4) Klasyka kremów budyniowo-maślanych - budyń nie może być ani za ciepły ani za zimy, podobnie z masłem. Powinny być w podobnych temperaturach - bo krem wyjdzie albo zbyt lejący albo zważony.
5) Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. kroić bardzo ostrym nożem.
Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
>>> Powrót do wyszukiwania przepisów