Tortilla bezglutenowa - przepis podstawowy

Popularne frazy: -> tortilla bezglutenowa, tortilla bez glutenu, przepis na Thermomix, tortilla z thermomix-a



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:
- 400 g mąki owsianej (można też użyć jakiejś mieszanki chlebowej lub naleśnikowej bezglutenowej)
- 4 łyżki płaskie siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżka cukru pudru (najlepiej zrobionego samodzielnie z cukru trzcinowego)
- 250g wrzątku
- około 160g wody ekstra czasami więcej (aby dopasować konsystencję ciasta)
- 80 ml oleju
- sól do smaku


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Wykonanie w Thermomix



1. Do suchego naczynia miksującego włożyć siemię lniane. (czas 30 sek. |obr. 10) - rozdrabniamy na mączkę.


2. Mączkę z siemienia lnianego przekładamy do kubka i zalewamy 250g wrzątku. Pozostawiamy do przestygnięcia.


3. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki i zaparzoną mączkę z siemienia lnianego. Dokładnie wyrabiamy. (20-30 sek. | obr. 5-6). Regulujemy konsystencję ciasta dodatkową wodą i ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dużo gęstsze od naleśnikowego.

Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)

Rozdzielić ciasto na 6-8 części. Formować krążki i kolejno układać na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej na specjalnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu lub naleśnikarce).

Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla zetnie się i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla podpiecze się jeszcze bardziej i pokryje się brązowymi plamkami z drugiej strony.


Wtedy to jeszcze raz przewracamy ją i smażymy jeszcze 20 sek. Zdejmujemy z patelni i składamy w stosik. Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się.



Wysmażone tortille przechowujemy tak aby zachowały ciepło - będą się lepiej zwijały.



Tak przygotowane tortille bezglutenowe można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Majonez domowy Chlebki do żurku Mocno słonecznikowe bagietki Pierogi z truskawkami (na słodko)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać