Digestive, Graham crackers

Popularne frazy: -> ciasteczka deserowe, ciastka do kawy, graham krakersy, zdrowsze krakersy, fit krakersy, angielskie krakersy, amerykańskie graham krakersy, na piknik



Digestive, Graham crackers
 Digestive, Graham crackers
 
 

Zdrowsze, półkruche krakersy pełnoziarniste o charakterystycznym słodko-słonym smaku. Bardzo popularne w Anglii. Pojawiają się też w wersji z czekoladą. Doskonale też komponują się z twardymi serami. Dobry przepis dla osób dbających o linię :)

Składniki na ciasto:

- 60g mąki pszennej razowej
- 20g mąki pszennej typ 450-550
- 30g średnio zmielonych płatków owsianych
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30-40g masła (można też zastąpić olejem kokosowym)
- 15g (ok. 1 łyżka) brązowego cukru
- 20g mleka


Opcjonalnie czekolada:
(do smarowania jednej ze stron ciastek)
- 100g czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej rozpuszczonej w kąpieli wodnej


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Digestive, Graham crackersDigestive, Graham crackers

Przygotowanie w Thermomix

1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7-8)

2. Wałkujemy ciasto na papierze do pieczenia na grubość 4-5 mm. (ciasto jest dosyć trudne do wałkowania, możesz pomóc sobie podsypując lekko mąką. Podczas wyjmowania ciasta z naczynia pomagaj sobie kopystką/łopatką.

3. Wycinamy szklanką lub foremką ciastka bezpośrednio na papierze do pieczenia. Papier przesuwamy na blaszkę do pieczenia i wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni C przez około 15 min.

4. Upieczone ciasteczka przestudzić na kratce.

5. Jeżeli chcesz podać je w wersji z czekolad, to czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozpuszczoną czekoladą przesmaruj jedną ze stron ciasteczek. Pozostaw do przestygnięcia.

Smacznego !





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

FocacciaPasteis de nataTortilla - pełnoziarnistaRura orzechowo-migdałowa,  trdelnik

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełki to samo zdrowie!Mam Thermomix - co dalej? Kiełki cebuli