Czizkejk

Popularne frazy: -> sernik, sernik przepis na Thermomix, sernik przepis, Wielkanoc, Boże Narodzenie, ciasto do kawy



Czizkejk
 Czizkejk
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:
- 270g mąki pszennej
- 200g masła
- 30g cukru
- 3 żółtka z jajek kurzych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 400g białego sera (najlepiej tłusty)
- 5 żółtek kurzych
- 35g budyniu śmietankowego w proszku (z cukrem)
- 100g masła
- 70g cukru kryształu
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- kilka kropel aromatu cytrynowego

Ciemne ciasto:
- Niewielka ilość ciasta wcześniej przygotowanego
- 1 łyżeczka kakao

Piana białkowa:
- 8 białek kurzych
- 10 łyżek cukru kryształu
- kilkanaście kropel syropu lub aromatu waniliowego, aby nadać smak piance


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Czizkejk


Przygotowanie
W pierwszej kolejności wyrabiamy ciasto półkruche z przepisu w pozycji CIASTO.

Najwygodniej będzie wykonać je przy użyciu robota kuchennego z hakiem. Przygotowanym ciastem wyklejamy dokładnie formę do tarty. Drugi kawałek ok. 50g jasnego ciasta wkładamy w woreczek i umieszczamy w zamrażarce. Przyda się na sam wierzch ciasta.

Pozostawiamy też niewielką ilość, którą wyrobimy dalej z łyżeczką kakao. Tak aby powstało ciemne ciasto, które wkruszymy pomiędzy masę serową a piankę. Powstanie ciemny pas widoczny po przecięciu ciasta.

Do wypieku czizkejka najwygodniejsza będzie forma do tarty (około 25cm) z wyjmowalnym dnem. Łatwo będzie wyjąć gotową tartę po upieczeniu.

Zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Wszystkie składniki z pozycji MASA SEROWA umieszczamy w misie blendera/robota i wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Przekładamy do większej miski.

Dalej przygotowujemy masę białkową. W czystym i suchym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Odkładamy połowę ubitej piany do miski z masą serową i bardzo delikatnie mieszamy aż powstanie jednolita masa serowa.

Do pozostałej części ubitych białek dodajemy cukier kryształ małymi porcjami i ciągle ubijamy. Na końcu dodajemy syrop waniliowy i delikatnie mieszamy.

Całość łączymy w następujący sposób:

- ciastem jasnym wylepiamy dokładnie formę do tarty
- wlewamy masę serową
- delikatnie wkruszamy ciemne ciasto
- delikatnie nakładamy pianę z białek z cukrem i syropem waniliowym
- na wierzch możemy jeszcze zetrzeć lub wkruszyć odrobinę jasnego ciasta.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na środkową półkę. Wypiekamy ok. 35 minut. (grzałka góra i dół). Po tym czasie przełączamy na pieczenie od dołu i wypiekamy kolejne 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik uchylamy lekko drzwi piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie (w przypadku formy ze zdejmowalnym dnem) wyjmujemy ciasto z formy. Można podawać na gorąco, doskonale również smakuje na zimno.

Smacznego!

Przygotowanie w Thermomix:




1. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na CIASTO. (15-25 sek. | obr. 6)

2. Wyjmujemy ciasto i wyklejamy nim formę (25-28cm) na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem. Wtedy bajecznie prosto ciasto wyskoczy z formy po upieczeniu.)
Wylepiamy ciastem na grubość ok 5-7 milimetrów dno i boki formy.Brzeg ciasta wyrównujemy do wysokości formy, a pozostałe ciasto zamykamy w woreczku foliowym i wrzucamy do zamrażalnika.

3. Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po cieście) wrzucamy wszystkie składniki na MASĘ SEROWĄ. (3 min. | obr. 5) aż powstanie gładka masa serowa. Wyjmujemy ją do miseczki.


4. Naczynie miksujące myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na nóż zakładamy motylek i wlewamy białka (pozostałe z wcześniej rozbijanych jajek - 8 szt.) i szczyptę soli. Ubijamy pianę na sztywno (3-3,5 min. | obr. 3,5)

5. Kiedy piana jest już ubita połowę odkładamy do miski z masą serową i delikatnie mieszamy.

6. Drugą połowę piany ponownie ubijamy (ok. 2min. | obr. 3,5) dodając po 1 łyżce cukru. Gdy powstanie coś "a la pianka bezowa" dolewamy kilka kropel syropu waniliowego lub olejku waniliowego.

7. Do foremki wylepionej ciastem przelewamy delikatnie masę serową tak aby prawie całą foremkę wypełniła. Dalej na masę serową nakładamy delikatnie pianę bezową.

8. Wyjmujemy z zamrażalki pozostałą część ciasta i trzemy na tarce posypując wierzchnią część ciasta. Tak przygotowanie ciacho umieszczamy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku na środkową półkę.

9. Najpierw 35 min z termoobiegiem. Dalej na kolejne 35 min pieczenie od dołu. Po upieczeniu najlepiej pozostawić na 30-50min aby wystygło. Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

WSKAZÓWKI
Aby uzyskać walory kolorystyczne (jak na zdjęciu) można do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę kakao (powstanie ciemne ciasto, które wkruszane w odpowiednie miejsca da ciemne paski)



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułki z kiełków pszenicy Crumble ze śliwkami Sernik z musem piernikowym Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Dlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Migdałowych szaleństw czasJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania