Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym

Tartaletki Ady (porcja ciasta na 10 tarteletek)

Popularne frazy: -> tarteletki wytrawne



Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto:

- 330 g mąki pszennej typ 500 (można też użyć mąkę krupczatkę)
- 180 g masła zimnego
- 3 żółtka kurze
- szczypta soli

Dodatki:
- 200 g sera pleśniowego blue, długodojrzewającego
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- imbir mielony (do smaku, mała szczypta na do każdej z tarteletek)
- 5-6 dużych gruszek (sparzone i dobrze umyte w skórce, nie trzeba ich obierać, pokrojone w kostkę ok. półcentymetrową).




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na tarteletki

1. W suchym naczyniu miksującym umieść orzechy włoskie łuskane. ( 3 sek. | obr. 4 ) Rozdrobnione orzechy odstaw w miseczce do późniejszego wykorzystania.

2. Nie trzeba myć naczynia miksującego. Umieść ser. Rozdrobniamy.( 8 sek. | obr. 4 )

3. Nie trzeba myć naczynia miksującego. W naczyniu miksującym umieść mąkę, żółtka, 180g masła pokrojonego w 2cm kostkę. Wyrobić ciasto. ( 45 sek. | obr. 4 )

4. Ciasto wyjąć z naczynia, zawinąć w woreczek foliowy. Odłożyć do lodówki na 30min. Przygotować foremki na tarteletki.

5. Gruszki sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Gruszki pokroić w kostkę ok. półcentymetrową.
Odłożyć do późniejszego wykorzystania.

5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

6. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą częścią wylepić foremkę. Do każdej foremki dopasować krążek papieru do pieczenia i docisnąć obciążnikami do tarty lub grochem.

7. Umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i wypiekać 10 min. Po tym czasie wyjąć tarteletki z piekarnika, usunąć obciążniki i papier.

8. Do każdej z tarteletek dodajemy porcję sera, rozdrobnione orzechy włoskie i solidną kopkę pokrojonych w kostkę gruszek. Na koniec oprósz gruszki sporą szczyptą mielonego imbiru.
Podczas dodawania sera należy pozostawić pewną ilość do posypania tarteletek już po upieczeniu.

9. Tak przygotowane tarteletki umieszczamy ponownie w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku i wypiekamy jeszcze 15-17 min. Gdy są upieczone wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Na koniec posypujemy pozostawionym wcześniej serem pleśniowym. Podajemy na zimno.


WSKAZÓWKI:

Do pieczenia tarteletek użyto foremek z wyjmowalnym dnem. Ciasto jest kruche więc bardzo wygodnie jest wyjąć z takiej foremki gotową tarteletkę, aby zobaczyć jej pięknie wyrzeźbione brzegi.





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Szybkie pierniczki Białe Brigadeirao Ciasteczka z wróżbą Szybki deser jogurtowy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

20 jadalnych produktów zabijających cellulitCzy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowlątKiełki rzodkiewkiKiełki brokuła