Amerykanki

(porcja ciasta na ok. 10 szt. ciastek)

Popularne frazy: -> ciastka z amoniakiem, amoniaki, amerykanki, amerykany, ciastka z dzieciństwa, amoniak, szybkie ciastka, lukier, lukrowane, kleksy



Amerykanki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczki amoniaku
- 80 g masła
- 2 jajka (rozmiar L) + 1 żółtko
- 130 g cukru
- 160 g mleka 3,2%

Dekoracja - lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




1. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miseczkę. Uruchomić wagę. Odważyć mąkę pszenną (350g), dodać 1 płaską łyżeczkę amoniaku. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok, do pokaźniejszego wykorzystania.

2. W naczyniu miksującym umieścić 80g masła, rozpuścić ( 4 min. | temp. 37 stopni C | obr. 2 ). Odlać do innego pojemnika - zostawić do ostudzenia.

3. (Bez mycia naczynia miksującego)założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić 2 jajka. Oddzielić żółtko z trzeciego jajka i dodać je. Białko pozostawić do wykorzystania podczas przygotowania lukru. Dodać 130g cukru. Całość utrzeć na "kogiel mogiel" ( 3min. | temp. 37 stopni C | obr. 3,5 ). Dodać 160g mleka i dokładnie wymieszać. ( 30 sek. | obr. 2.5 ).

4. Wyjąć motylek. Mąkę, wcześniej wymieszaną z amoniakiem dodawać do ciasta po łyżce ciągle mieszając. ( 3 min. | obr. 3,5 ). Na koniec wlać roztopione wcześniej masło i dalej mieszać ( 1 min. | obr. 4 ).

5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy łyżką ciastka (pozostawiając sporo miejsca pomiędzy nimi). Około dwie łyżki ciasta to będzie jedno ciastko. Na dużą blachę nakładamy ok. pięć porcji po dwie łyżki.

6. Pieczemy ok. 20-22 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż zarumienią się brzegi ciastek. Studzimy na kratce.

Przygotowanie lukru
1. Załóż motylek. Umieść składniki na lukier w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3.5).

Ciastka, gdy ostygną, lukrujemy z płaskiej strony.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Mini pączki z serka ricotta Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Bułeczki Mr Ziarenko Szybkie zacierki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Masaż jako element profilaktyki zdrowotnej - czy warto?Domowe pieczywo. Bułeczki.Barów mlecznych nieprzemijający urokZbuduj wiosenne wibracje na Twoim talerzu!