Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem

(porcja na około 25szt.)

Popularne frazy: -> kibiny, kybyny, litewskie pierożki drożdżowe, pierogi karaimskie, kamien do pizzy



Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem
 Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto
- 15 - 20g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 200 g mleka (w temp. pokojowej)
- 420 g mąki (pszenna 500-650)
- 5 g soli
- 30 g masła (w temp. pokojowej)
- 15 g oliwy z oliwek

Farsz:
- ząbek czosnku
- 50 g sera chedar
- 100 g suszonych pomidorów z oleju
- 400g ugotowanych ziemniaków mączystych (przestudzonych, a najlepiej z poprzedniego dnia) pokrojonych w 3 cm kawałki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka ulubionej mieszanki ziół (np. mieszanka do pizzy)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem


Przygotowanie ciasta
1) Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. Dokładnie wymieszaj (30 sek. | obr. 4-6), dalej wyrabiaj jak ciasto na bułki ( 2-3 min. | Interwał/kłos). Wyrobione ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Przygotowanie farszu
1) Do naczynia miksującego wrzuć obrany czosnek i ser chedar (w kawałkach około 1-2cm). Rozdrabniamy. (15sek. | obr. 5) Dodaj suszone pomidory. Rozdrobnij (10 sek. | obr. 5).
Dodaj sól, pieprz, zioła. Dodaj ziemniaki (pokrojone w 3 cm kawałki) i wymieszaj pomagając sobie kopystką (12-15 sek. | obr. 4)

Masy ziemniaczanej nie miksujemy na wysokich obrotach ani nie przedłużamy czasu miksowania - w przeciwnym razie masa będzie się zmieniać w kleistą breję.

Formowanie pierożków
1) Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm (nieco grubsze niż na pierogi), wyciąć koła około 5-6 cm, na środku umieścić procję farszu. Zawijamy jak pierogi (patrz zdjęcia poniżej).




kibiny przepis thermomix




2) Trzy pierożki łączymy rogami po okręgu w jeden większy (patrz zdjęcie powyżej). Dociskamy dookoła i zawijamy tak jak tworzy się falbankę na pierogach (patrz filmik poniżej).

Jak zrobić falbankę? Podpowiedź od koleżanki Magdaleny Świerczyk.







3) Tak przygotowane pierożki drożdżowe smarujemy oliwą z oliwek i umieszczamy w rozgrzanym do 200-230 stopni C piekarniku.
Wypiekamy około 15min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na dobrze rozgrzanym kamieniu do pizzy (wtedy czas krótszy bo około 11-12min.). Upieczone kibiny są rumiane. Podajemy na gorąco z ulubionymi sosami (np. dipem czosnkowym lub koperkowym.)

Smacznego!






Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki hamburgerowe Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik Urocze bułeczki na sezon gillowy Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Wszyscy o śliwkach wiedzą dużoKiełki amarantusaHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęKiełki to samo zdrowie!