Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, herbatniki, kawowa kanapka, krówkowy kajmak



Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Herbatniki:

- 30-35 szt. herbatników


Budyń kawowy:
- 150g mocnej kawy espresso
- 500g mleka
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 30g cukru waniliowego przygotowanego w TM


Krem:
- 130g cukru
- 350g masła miękkiego w temp. pokojowej
- wcześniej przygotowany budyń kawowy (najlepiej przygotować go dzień wcześniej)
- 50g Amaretto


Warstwa wierzchnia:
- 400g masy kajmakowej krówkowej
- 200g łuskanych orzechów włoskich



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotowanie budyniu (najlepiej przygotować go dzień wcześniej)
W naczyniu miksującym umieść motylek.
Wlej kawę, mleko, dodaj budynie i cukier waniliowy. Ugotuj budyń ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2) . Ugotowany budyń przełóż do innego pojemnika i szczelnie zamknij. Pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Nie można użyć ciepłego budyniu do wykonania kremu bo rozpuści Ci masło. Krem wyjdzie wodnisty.


2. Przygotowanie kremu
W suchym i czystym naczyniu umieść cukier. Przygotuj cukier puder. ( 30 sek. | obr. 10 ). Załóż motylek. Dodaj miękkie masło i (wcześniej przygotowany) budyń kawowy. Budyń i masło powinny być w zbliżonej temperaturze. Ucieramy masło z budyniem i cukrem. ( 3 min. | obr. 3 ). Wyjmujemy motylek. Do częściowo utartej masy dodajemy Amaretto, zgarniamy kopystką krem z brzegów naczynia i ucieramy dalej. ( 30-40 sek. | temp. 37 stopni C | obr. 5-7 ). Krem powinien być aksamitny. Jeżeli widać grudki to znak, że masło były zbyt zimne. Należy wtedy przedłużyć czas ucierania w temp. 37 stopni C aż do połączenia składników w aksamitny krem.


3. Łączenie i składanie ciasta
Ułóż warstwę herbatników na dnie formy.
Dalej krem kawowy. Kolejna warstwa herbatników. Dalej rozprowadzamy warstwę kajmaku krówkowego i przysypujemy orzechami włoskimi. Ciasto zawijamy i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.

Przed podaniem wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Pokroić i podać do kawki :)

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Jesienne bułeczki Wielkanocna rolada schabowa Bananasowa chmurka Chrupiące kawowe gofry - fit

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...Kiełki rzodkiewkiW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscu