Chlebki indyjskie NAAN

(przepis na 8-10 szt.)

Popularne frazy: -> kuchnia indyjska, naan przepis, naan chlebki, naan przepis na thermomix pieczywo, piknik, śniadanie na trawie, kamien do pizzy, kamień do pizzy



Chlebki indyjskie NAAN
 
 

Ciasto:
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki soli
- 280g mąki pszennej
- 60 g letniego mleka 3,2%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko (małe)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury maksymalnej z umieszczonym w nim kamieniem do pizzy. Dobrze jest go mieć, gdy się ma na myśli pieczenie NAAN czy pizzy - ułatwi zdecydowanie wypiekanie.

Czosnek obrać i rozdrobnić na jak najmniejsze cząstki. Dokładnie wymieszać z mąką i solą, tak aby cząstki czosnku porozklejały się. Dalej dodajemy pozostałe składniki i solidnie wyrabiamy ciasto. Musi być bardzo dobrze wyrobione, aksamitne w dotyku.

Formujemy placki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy bardzo krótko bo zaledwie 2 minuty.



Przygotowanie w Thermomix



1) Do suchego naczynia miksującego wrzuć dwa ząbki obranego czosnku. ( 3 sek. | obr. 8 ). Kopystką zgarnij z brzegów naczynia rozdrobniony czosnek i dodaj pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie ciasto. (15 sek. | obr. 6) i dalej (2-3 min | obr. Intewał).


2) Wyrobione ciasto formujemy w cieniutkie placuszki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni). Wypiekamy przez 2 min.

Zbyt długie wypiekanie sprawi, że Twoje chlebki NAAN będą bardziej przypominały macę niż same naan :)


Smacznego!

(Najlepiej wypieka się na kamieniu do pieczenia pizzy).





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Sernik pod czekoladową kołderką Napój pomarańczowo-cytrynowy Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami Torcik czekoladowy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?