Crumble z jabłkami i orzechami

(przepis na dwa naczynia żaroodporne ok. 12-15cm)

Popularne frazy: -> Szybki deser, szybkie ciasto, crumble, jabłka, co zrobić z jabłkami



Crumble z jabłkami i orzechami
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki

- 500 g jabłek umytych, obranych ze skórki, osuszonych z usuniętymi gniazdami
- 2-3 szczypty cynamonu
- 40 g mąki żytniej razowej
- 40 g płatków owsianych
- 40 g masła (w temp. pokojowej)
- 20 g cukru trzcinowego
- 30 g orzechów włoskich łuskanych




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj dwa naczynia żaroodporne (12-15cm) lub jedno większe.
2. Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Wystarczy pokroić je na większe cząstki i ułóżyć na dnie naczynia żaroodpornego.
3. Pozostałe składniki umieść w suchym naczyniu miksującym Thermomix. Miksujemy do czasu powstania kruszonki.(15 sek. | obr. 4.)
4. Gotową kruszonkę wysypujemy na wierzch wcześniej przygotowanych jabłek.
5. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut (aż zarumieni się kruszonka.
Po wyjęciu należy odczekać chwilę aby przestygło. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych. Smacznego!


Wskazówki


- ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego jak słodkie owoce używamy.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pasteis de nata Pierogi z serem ricotta (na słodko) Różane ciasto ucierane z owocami Tarta ze śliwkami pod pierzynką

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Migdałowych szaleństw czasMiód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekWładza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Szampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanie