ThermoMelman - chałka żyrafa

Popularne frazy: ->



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto:

- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w Thermomix
- 1 jajko
- 100g cukru
- 200g mleka
- 100g masła (w temp. pokojowej)

- 500g mąki pszennej (typ 500)
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki kakao gorzkiego (bez cukru)
- 2 łyżki mleka




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




1) Umieść w naczyniu miksujacym: drożdże, jajko, cukier, cukier waniliowy, mleko, masło - lekko podgrzewamy i mieszamy ( 2 min. | 37 stopni C | obr. 2 ).

2) Dodaj 500g mąki, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. ( 2 min. | Interwał )

3) Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego i oderwij niewielki kawałek (mniej więcej wielkości pięści) i odłóż na bok - przykryj ściereczką, aby nie obeschło. Resztę ciasta podzielić na połowę.

4) Jedną z połówek umieść w naczyniu miksującym. Dodaj szczyptę szczyptę kurkumy. Dokładnie wyrabiamy ciasto aby kurkuma rozprowadziła się równo w cieście. (20 sek. | obr. 4-5). Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia.

5) Do drugiej porcji dodać łyżkę mleka i łyżkę kakao. Również dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. (20 sek. | obr. 4-5). Wyjmujemy z naczynia, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie obeschło.

6) Do najmniejszej części (tej oderwanej na początku) dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao. (20 sek. | obr. 4-5). - wyjąć z naczynia, odłożyć na bok i przykryć ściereczką.

7) Wszystkie kawałki ciasta przykryte odstawić na bok w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia.

8) Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podziel na 6 kawałków. Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości foremki (keksówki) w której będziesz wypiekać ciasto.
Teraz trzeba lekko je rozwałkować każdy rulon (patrz zdjęcia). Tak samo robimy z ciastem żółtym. Dalej - jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie lecz nie rozwałkowywać go.

9. Na blacie podsypanym mąką ułóż jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawiń je w roladkę zlepiając jasne ciasto (patrz zdjęcia).
Tak samo zrobić wszystkie 6 wałeczków.

10. Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. (Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć).

11. Formujemy chałkę przeplatając rulony. (patrz zdjęcia/film).

12. Piekarnik rozgrzej do 45-50 stopni. Umieść w nim foremkę z ciastem i pozostaw na 20-25min. Po tym czasie zwiększ temperaturę w piekarniku do 180 stopni C. i rozpocznij pieczenie (czas około 30-35 min.) Po upieczeniu koniecznie wyjmij z formy i wystudź na kratce.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wytrawna kruszonka CzekoLAdoWA Digestive, Graham crackers Fit placuszki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Jak dobrze przygotować łososia?Kiełki amarantusaHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę