Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami

Popularne frazy: -> zupa krem, zupa chrzanowa, wielkanocna zupa krem, zupa z awokado, zupa z pulpetami



Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na zupę:

- 100g pora (biała część, pokrojona na 1cm kawałki
- 150g pietruszki (korzeń) obranej i pokrojonej na 1cm kawałki
- 1 duży ząbek czosnku
- 50g selera (łodyga, pokrojona w 2cm kawałki)
- 20 oleju rzepakowego
- 150g ziemniaki obrane i pokrojone 0,5 cm plastry
- 800g wody
- 1 łyżka pasty bulionu drobiowego
- 1 obrane, dojrzałe awokado pokrojone w kawałki
- sól i pieprz czarny (do smaku)
- 100g śmietanki 30%
- 100g tartego chrzanu

Pulpety:

- 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 małe jajko
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- spora szczypta każdej z przypraw: czosnek granulowany, papryka słodka, pietruszka, bazylia, kolendra mielona, majeranek, tymianek
- mała szczypta mielonej papryki chili
- łyżeczka chrzanu tartego
- łyżeczka musztardy


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie mięsa na pulpety

1) Do naczynia miksującego dodaj mięso mielone, małe jajko, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, przyprawy, chrzan i musztardę. Dokładnie mieszamy masę mięsną ( 20 sek. | obr. 4 ).

2) Wyjąć masę mięsną przy pomocy kopystki do innego naczynia. Dłonie lekko przesmarować olejem i formować z masy pulpety o średnicy około 3 cm.
Uformowane pulpety odłożyć na kilka minut i przejść do przygotowania zupy. Nie trzeba myć naczynia miksującego.


Przygotowanie zupy


1) W naczyniu miksującym umieść 100g pora (biała część, pokrojone 1cm kawałki), 150g korzenia pietruszki (pokrojonego w 2cm kawałki), ząbek czosnku, 50g łodygi selera (2cm kawałki). Rozdrobnić ( 5 sek. | obr. 5). Zgarnąć kopystką z brzegów naczynia. Dodać 20g oleju rzepakowego. Poddusić ( 6 min. | temp. 120 stopni C, obr. 2 ).

2) Dodać ziemniaki w plastrach, 800g wody, łyżkę pasty bulionu drobiowego.

3) Dno koszyczka i boki lekko natrzeć olejem. W naczyniu miksującym umieść koszyczek, w koszyczku umieścić wcześniej przygotowane pulpeciki. Gotujemy całość ( 12 min. | temp. 98 stopni C | obr. 1 ). Po tym czasie obniżamy temperaturę i kontynuujemy gotowanie (18 min. | 95 stopni C | obr.1 ). Po tym czasie wyjmujemy koszyczek z pulpetami.

4) Do zupy dodajemy: awokado, sól i pieprz do smaku, śmietankę 30% i 100g chrzanu tartego. Miksujemy na gładki krem ( zaczynając od obrotów 5 stopniowo zwiększamy aż do obrotów 10 | czas około 1 minuty ).

5) Podajemy z pulpecikami na ciepło.


WSKAZÓWKI:

# Zupę po dodaniu awokado nie gotujemy już, bo napierze gorzkiego smaku.
# Ilość chrzanu dostosuj pod własny smak.
# Zupa bardzo dobrze komponuje się z ziołowymi bułeczkami z pasztetem lub z chlebkiem ziołowym.
# Bardzo dobry zamiennik klasycznego żurku będącego elementem śniadania wielkanocnego.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Inny pleśniak Fit placuszki Sylwestrowy tort Borysa Zabawne ciasteczka

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Wpływ koloru oprawek okularów na percepcję twarzy: Perspektywa psychologicznaKiełkiSmaku to kuchenne eksperymenty - odkrywanie nowych smaków i zaskakujących kombinacji...Śledzik, ostatki - koniec karnawału!Kiełki w słoiku - to bajecznie proste