Masło klarowane z Thermomix

Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek, pączki z serem ricotta, przepis na thermomix, pączek, małe pączusie serowe, maleńkie pączki serowe



Masło klarowane z Thermomix
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składnki:
- 300-500g dobrego masła



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Masło kroimy w kostkę około 2cm. i umieszczamy w naczyniu miksującym. Rozpuszczamy czas ok. 8 min | temp. 70 stopni C | obr. 0.5. Po rozpuszczeniu masła przystępujemy do jego klarowania - (30 min. | temp. 100 stopni C | obr. 0.5).

Masło pozostawiamy w naczyniu miksującym. Na czysty i wyparzony słoik nakładamy sitko z gazą i bardzo ostrożnie stopniowo przelewamy masło z naczynia miksującego. Tak, aby osad, który się wytrącił pozostał na dnie naczynia miksującego. Masło klarowane pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia i zimne już wkładamy do lodówki.


Po wystudzeniu masło jest gęste, ma ładny, orzechowy zapach i żółty kolor.

Na maśle można smażyć, dusić, piec różne potrawy: mięso, naleśniki, warzywa, ryż, kasze. Nadaje się też do sosów i zrobienia ciasta francuskiego. Bardzo dobrze znosi obróbkę cieplną. Jest bardzo wydajne - jedna łyżka odpowiada nawet czterem łyżkom oleju roślinnego.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Urocze bułeczki na sezon gillowy Torcik Kubuś Mini pączki z serka ricotta Crumble z jabłkami i orzechami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Wiosenne porządkowe innowacje w domuMiód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscuCzy wiesz, że ...