Ciasteczka bankietowe

Popularne frazy: -> ciastka do kawy, przepis na thermomix, ciasteczka bankietowe, szachownica, efektowne ciastka, łatwe ciastka, piknik



Ciasteczka bankietowe
 Ciasteczka bankietowe
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Potrzebne składniki (porcja na ok. 30-40 ciasteczek:

- 220g mąki pszennej
- 70g cukru
- pół łyżeczki proszku
- łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w Thermomix
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 10g kakao

Jeżeli potrzebna większa porcja ciasteczek można śmiało podwoić ilość składników.
Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują pozostając cały czas kruche.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Ciasteczka bankietowe


Przygotowanie ciastek w urządzeniu Thermomix

1) Umieść wszystkie sypkie składniki (za wyjątkiem kakao) w suchym naczyniu miksującym.
Dokładnie wymieszaj (Obroty 5, czas 15 sek.)

2) Dodaj masło pokrojone na kawałki ok. 2 cm. Połącz ciasto. (Obroty 6, czas 25 sek.)

3) Z naczynia miksującego wyjmij połowę ciasta, a do reszty dodaj kakao. Ponownie zmiksuj, aby kakao połączyło się z ciastem. (Obroty 6, czas 25 sek.)

4) Wyjmij z naczynia ciasto (ciemne). Z ciasta ciemnego uformuj dwa rulony. Dalej z ciasta jasnego również dwa rulony. Całość połącz w szachownicę (patrz zdjęcie)

5) Połączone ciasta kroimy ostrym nożem na ciasteczka o grubości około 7-10mm. i układamy luźno na blaszce do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-200 stopni - czas około 12-15 minut.

Szybkie, tanie i ładnie prezentujące się ciasteczka bankietowe można podawać po lekkim przestudzeniu.
Będą kruche nawet następnego dnia. Doskonałe do kawki ;)

Wskazówki

# Jeżeli ciasto jasne sprawia problem podczas wyjęcia (mocno się klei) dodaj 10-20g mąki i ponownie zamieszaj.

# Ciasto najlepiej kroić bardzo ostrym nożem lekko zwilżonym olejem. Wtedy nie będą się przenikały kolory z ciast.
Doskonale do krojenia sprawdzi się też łopatka cukiernicza.

# Ciasta można łączyć w dowolnych zestawach - co sprawia, że możesz wykonać najróżniejsze wzory ciasteczek
(szachownica, kwiatki, serducha itp). Wspaniała zabawa z dzieckiem w kuchni podczas wytwarzania najdziwniejszych wzorów.

# Jeżeli ciasta wyszły luźne - zapakuj je w woreczki foliowe i umieść w lodówce na 1 godzinę. Po czym wyjmij i formuj kształty.

Smacznego :-)



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kawa mielona w Thermomix Mirelki Domowy serek a'la ricotta z pesto Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...