Bezowe ciasteczka z kremem z granatami

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, ciasto z kremem, przepis na thermomix, ciastka, przekładane, granat, krem, bita śmietana, pulpa mango



Bezowe ciasteczka z kremem z granatami
 Bezowe ciasteczka z kremem z granatami
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

BEZA


- 4 białka z jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżki pulpy z mango


KREM ŚMIETANOWY Z GRANATEM


- 500g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 50g wody
- ziarenka obrane z jednego owocu granatu


DO DEKORACJI


- truskawki lub inne owoce



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Bezowe ciasteczka z kremem z granatami


Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie bezowych ciasteczek

1. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. W czystym i suchym naczyniu miksującym umieścić białka i dodaj małą szczyptę soli. Załóż motylek Białka ubij na sztywną pianę. (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dalej dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny i pulpę z mango - delikatnie wymieszaj do połączenia składników. (20-30 sek. | obr. 1).

Formuj z masy bezowej 12 kopek (pozostawiając miejsce, bo lekko się rozrosną) na przygotowanej wcześniej blaszce i od razu umieścić w rozgrzanym piekarniku. Temperaturę skręcić do 100 stopniach C przez i piec 2 godziny. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól im przestygnąć.


Przygotowanie kremu granat w śmietanie

1. W czystym i bardzo zimnym naczyniu miksującym umieść śmietanę 30% prosto z zamrażalki (najlepiej gdy spędzi tam minimum 20 min przed ubijaniem). Dodaj cukier puder. Wykonaj szybkie miksowanie ( 1 min 15 sek. | obr. 10). Śmietana powinna zmienić konsystencję na częściowo ubitą. Jeżeli jest nadal płynna ponów szybkie miksowanie przez 15-20 sek. i znów sprawdź, tak aż do czasu gdy zmieni konsystencję na lekko ubitą. Dalej załóż motylek, dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej i ubij śmietanę do oczekiwanej konsystencji. Na ogół wystarcza (15-20 sek. | obr.3 )

2. Do ubitej śmietany w miseczce dodaj ziarenka granatu. Delikatnie wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników. Krem mamy gotowy, można go użyć już do składania ciasta.

JAK ZŁOŻYĆ CIASTECZKA?


1.Na spod umieść większą bezę na nią umieść 2 łyżki kremu. Dalej przykryj kolejną bezą. Na nią umieść łyżkę kremu i dekorację.

Wskazówki


# Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu (połączeniu z kremem). Przechowywane (podobnie jak beza) będą tracić na wyglądzie. Zmienia się też konsystencja podkładów bezowych. Będą łapać wilgoć z kremu.

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Surówka grillowa Szybkie rogaliki Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Chleb weselny (Thermomix)

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaCentrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscuKiełki rzodkiewki20 jadalnych produktów zabijających cellulit