Białe Brigadeirao

(brazylijski przysmak)

Popularne frazy: -> ciasto na parze, brazylijski przysmak, biała czekolada, skondensowane mleko, jajka, deser z białą czekoladą



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:


- 250g białej czekolady
- 100g mleka 3.2%
- 5 jajek
- ok. 500g słodzonego mleka skondesowanego
- 50g masła


Dekoracja:


- 50-100g białej czekolady


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść 250g białej czekolady. Rozdrobnić. (5 sek. | obr. 8).

2. Dodaj 100g mleka, 5 jajek, 500g słodzonego skondensowanego mleka, 50g masła. Wymieszać dokładnie. (30 sek. | obr. 5)

3. Przygotuj silikonową formę mieszczącą się w Varomie. Zawartość naczynia przelej do formy i umieść w Varomie.

4. Naczynie miksujące umyj. Dodaj 1300g wody. Zamknij naczynie miksujące. Ustaw Varomę do parowania. ( 60min. | temp. Varoma | obr. 1 )

5. Gotowe ciasto szczelnie przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na 2h.

Przed podaniem posypujemy otartą białą czekoladą.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Mocno słonecznikowe bagietki Sernik gotowany z musem z owoców borówki Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka