Zielony majonez domowy (szczypiorkowy)
Popularne frazy: -> Majonez domowy, majonez przepis na Thermomix, majonez dekoracyjny, najlepszy majonez domowy, Wielkanoc, jak zrobić majonez w termomiksie, kanapki bankietowe przepis, piknik, śniadanie na trawie, sałatki,
| |
Składniki:
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka musztardy
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- pęczek szczypiorku (cięty na mniejsze kawałki)
- 270ml oleju rzepakowego
Zobacz też: więcej
|
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>
Przygotowanie w Thermomix:
W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki pomijając olej.
(Stopniowo zwiększamy obroty od 6 do 10, czas ok. 20 sek.)
W naczyniu miksującym zakładamy motylek i ubijamy. Obroty 3,5 czas ok. 2-3 min.
Po około 2 min. ubijania dolewamy przez otwór w pokrywie stopniowo olej. Po dodaniu całości oleju jeszcze chwilę ubijamy. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce maksymalnie 3-4 dni ze względu na dodane jajko.
Smacznego!
Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>
Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?
Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje.
Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.
czytaj więcej...