Klasyczne brownie z orzechami

Popularne frazy: -> Wielkanoc, Boże Narodziny, brownie, ciasto czekoladowe z orzechami, ciasto z orzechami, ciasto do kawy, przepis na Thermomix, piknik



Klasyczne brownie z orzechami
 
 

Ciasto:

- 150g czekolady gorzkiej 70%
- 180g masła (w temp. pokojowej)
- 150g mąki pszennej
- 250g cukru kryształu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii (rozetnij laskę wyjmij nożem zawartość)
- 3 duże jajka
- 120g orzechów włoskich wyłuskanych


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
(zagotuj 1 szklankę wody w garnku, na nim umieść miseczkę metalową tak aby przykryła wylot garnka, do miseczki wrzuć czekoladę w kawałkach. Delikatnie mieszaj czekoladę aż do całkowitego rozpuszczenia.

Orzechy lekko rozdrabniamy.

Gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę przekładamy ją do misy robota kuchennego, dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem orzechów) i dokładnie wyrabiamy ciasto aż powstanie jednolita czekoladowa masa, a masło dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy rozdrobnione orzechy i lekko zamieszamy aby je rozprowadzić równomiernie. Ciasto wykładamy do formy do pieczenia (ok. 20cm x 20cm). Wyrównujemy powierzchnię. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (180stopni 25-30 minut, termoobieg). Po wypieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około godzinę do przestygnięcia.

Kroimy na kawałki i delektujemy się pysznym czekoladowym smakołykiem :).

Smacznego!

Przygotowanie w Thermomix




1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Posmaruj masłem formę (ok. 20x20 cm) do pieczenia i wyłóż ją pergaminem.

2. Do naczynia miksującego włożyć 150 g gorzkiej czekolady w kostkach. Rozdrobnić (10 s/obr. 6)

3. Ustawić czas 2,5min. | Temp. 40 stopni | obr. 2 - lekko rozpuścić czekoladę.

4. Do czekolady dodać pozostałe składniki (bez orzechów) ( 1,5min. / obroty 3 do 5) dokładnie wymieszać ciasto.

5. Dodać orzechy i delikatnie rozdrobnić - (5 sek. | obroty 4 )

6. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (ok. 20x20 cm). Piec w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 min.

Bardzo ważne aby ciasto po upieczeniu pozostawić na minimum 1h. do wystygnięcia przed pokrojeniem.

Pokroić w kostkę 5 na 5cm i delektować się czekoladowym ciachem.

Smacznego!




Wskazówka:
Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem waniliowym do ciast.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Pasztet wałecki - pasztet babci UliKremowa pasta śródziemnomorskaPomarańczowo - migdałowe ciasto Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Thermomix kontra piana z białek ...Leczenie wad postawy przez siedzący tryb życiaCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę