Syrop z mięty pieprzowej

Popularne frazy: -> mięta pieprzowa syrop, syrop z mięty, syrop z Thermomix mięta, syrop miętowy



Syrop z mięty pieprzowej
 Syrop z mięty pieprzowej
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Syrop z mięty pieprzowej swoją popularność zyskał głównie z tytułu dodawania go do drinków, deserów i lemoniady. Świetnie orzeźwia, ale nie jest to jego największa zaleta. Taki syrop doskonale wspiera odporność i pomaga w dolegliwościach trawiennych.
Sprawdzony również podczas łagodzenia kaszlu, działa też przeciwwymiotnie i rozkurczowo.

Hamuje wzrost bakterii (salmonella, gronkowiec złocisty). Sprawdzi się też jako dodatek do mięs czy lodów. Samo przygotowanie syropu jest bajecznie proste, składniki są ogólnodostępne - można go więc przygotować przez cały rok.



Mięta pieprzowa (zwana też lekarską) bogata jest w antyoksydanty, mentol, monoterpeny, gorycze, fenolokwasy, karotenoidy, sterole, flawonoidy, garbniki, witaminy - w tym witaminę C i prowitaminę A, zawiera również żelazo, magnez, wapń, cynk, selen.



Składniki:


- 10 sporych garści liści mięty pieprzowej (ok.100g)
- kilka owoców czereśni lub wiśni (mogą być suszone jak nie ma na nie sezonu)
- 500g wody
- 200-250g cukru
- 100g płynnego miodu


Przechowywanie:


- pasteryzowane (jak przetwory w słoikach) można przechowywać bardzo długo.

- bez pasteryzacji ok 3 miesiące w lodówce.

Przeciwwskazania


Czyli kto nie powinien używać tego syropu.

Z całą pewnością osoby, które są uczulone na któryś ze składników.
Nie wskazany też jest dla osób cierpiących na nadkwasotę żołądka.
Z tytułu dużej zawartości cukru nie mogą go też stosować osoby chore na cukrzycę.

Nie wskazany też jest dla osób w ciąży i mam karmiących.



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w urządzeniu Thermomix




1. Oczyszczone listki mięty pieprzowej i owoce wkładamy do naczynia miksującego, zalewamy zimną wodą (500 ml) i gotujemy ( 15min | 90 stopni | obr. 2)
2. Gorący wywar odstawiamy na godzinę, po czym przecedzamy przez drobne sito, dodajemy do niego cukier.

3. Całość jeszcze raz mieszamy i gotujemy ( 50min. | temp. 90 stopni | obr. 2 ).
4. Gorący syrop pozostawiamy w naczyniu miksującym aż osiągnie temp. poniżej 40 stopni C.

Wtedy dodajemy miód i mieszamy. ( 15 sek. | obr. 2.5 ). Przelewamy do wyparzonych słoiczków.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka z wróżbą Sernik mango Moje ulubione pączki Różane ciasto ucierane z owocami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!

Niezależnie od tego, czy ruszasz na długie wakacje, robisz krótki wypad za miasto, czy po prostu chcesz pospacerować po okolicznym parku. Pamiętaj o jednym - weź ze sobą butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyPrawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeCzy z tej mąki będzie chleb?Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?