Domowe krakersy
Popularne frazy: -> krakers, przekąski, na przystawkę, przystawki, impreza, na imprezę, sylwester, sylwestrowe, fingerfood
| |
Ciasto na krakersy:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki soli (jeżeli ktoś lubi bardzo słone dodać więcej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g maku
- 50ml wody
- (opcjonalnie) 70g sera żółtego (rozdrobnić w pierwszym kroku)
|
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>
Przygotowanie:
Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto.
Dalej należy je rozwałkować na 3-4mm.
Wyciąć małe krakersy radełkiem, nożem bądź kieliszkiem. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około 10-11 minut.
Przygotowanie w Thermomix
1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
2) Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym w kolejności podanej w przepisie. (Czas 15-20 sek., obroty 6).
3) Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość 3-4mm. Wyciąć małe krakersy radełkiem, nożem bądź kieliszkiem.
4)Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około 10-11 minut.
Wskazówki:
Krakersy doskonale nadają się do podania z różnymi pastami.
Oto przepisy na pasty:
-> Pasta śródziemnomorska.
-> Pasta solony śledzik.
Doskonałe jako zakąski.
Szybkie i proste w wykonaniu.
Smacznego!
Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>
Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?
Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje.
Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.
czytaj więcej...