Przygotowanie w Thermomix
Umieść wszystkie składniki podane w przepisie w naczyniu miksującym. Najlepiej w kolejności podanej na liście składników.
(czas 15sek., obroty 5) i dalej
(Obroty Interwał, czas 2minuty)
Wyrobione ciasto przekładamy do formy do pieczenia chleba (dół formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki można posmarować tłuszczem i posypać np. otrębami).
Umieszczamy w piekarniku (temperatura 50 stopni, czas 30-40minut, piekarnik nie musi się cały czas grzać - wystarczy go rozgrzać do 50 stopni i wyłączyć) dalej gdy widzimy, że chleb na wyrósł podkręcamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20-30minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozwalamy chlebkowi odpocząć na kratce.
Chleb na jogurcie lub mleku ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo delikatny w smaku i miękki. Z tego ciasta możesz również wykonać wspaniałe bułeczki jogurtowe.
Smacznego!
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...
Za spożywaniem
kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to
1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!
Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1
czytaj więcej...